Brno: Pochozí střechy, okna a rozvody. Dům pro Julii získává svou tvář

31.07.2023 22:09 | Tisková zpráva

Čilý ruch panuje na stavbě nedaleko domu pro seniory na Kociánce. Dům pro Julii zde roste jako z vody. Jak se vše vyvíjí, jsme zjišťovali skoro do roka a do dne od poklepání základního kamene. Vše je na dobré cestě a hospic už získává svoji tvář.

Brno: Pochozí střechy, okna a rozvody. Dům pro Julii získává svou tvář
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Budoucí hospic je jedinečný nejen svým přínosem pro paliativní péči o děti a mladistvé u nás, ale také svým architektonickým návrhem, který respektuje krajinné uspořádání místa. Díky využití kopcovitého terénu vzniká čtyřkřídlá stavba se třemi podlažími a vnitřním atriem. Jedním z prvních úkolů stavbařů bylo terén přichystat pro stavbu, což znamenalo odtěžit značnou část zeminy svahu. Při těchto pracích se ukázalo, že se pod vrchní vrstvou zeminy nachází skládka komunálního odpadu, o které nikdo nevěděl. Musela být kompletně odtěžena, odvezena k likvidaci a terén pod úrovní základové spáry byl stabilizován betonem.

V tuto chvíli je zcela hotová hrubá stavba, hrubé rozvody vnitřních instalací a začínají se osazovat okna. Současně se pracuje na konstrukčních vrstvách střech. Rovné střechy budou osázeny zelení a budou pochozí pro návštěvníky hospice. Do konce prázdnin budou dokončeny vnitřní sádrové omítky, obklady a osazena okna.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19428 lidí

Projektanti i stavbaři velmi dbají na maximální ochranu a zachování původních stromů. Vidíme to ve vnitřním atriu, kde stále rostou tři letité stromy. I po dokončení kolem nich bude dostatečný prostor, aby dále prospívaly. Nádvoří bude tvořit klidovou a relaxační zónu s vegetací a jezírkem.

Tři podlaží budovy jsou spojená s okolím tak, že na první pohled není zřetelná velikost domu. Část budovy je zapuštěna do svahu a díky pochozí střeše bude propojena s okolním parkem. Centrální prostřední podlaží nabídne pokoje klientů, společné místnosti a prostory pro různé druhy terapií. Ve spodní části budou umístěny kanceláře, zázemí pro pracovníky, sklad a další provozní místnosti. Ve vrchním patře najdeme pokoje pro rodiče a sourozence. Stavba by měla být hotová v dubnu příštího roku.

Dětská paliativní péče je aktivní komplexní péče o somatickou, psychickou a spirituální stránku nemocného dítěte. Zahrnuje také poskytování podpory rodině. Tato péče začíná v okamžiku stanovení diagnózy život limitujícího nebo život ohrožujícího onemocnění a pokračuje bez ohledu na to, zda je dítěti zároveň poskytována léčba zaměřená na diagnostikované onemocnění. Poskytovatelé zdravotní péče musí vyhodnocovat a mírnit fyzické, psychické a sociální strádání dítěte.

Efektivní paliativní péče vyžaduje široký multidisciplinární přístup, který začleňuje rodinu dítěte a využívá také dostupných komunitních zdrojů; tato péče může být úspěšně realizována i s limitovanými prostředky. Dětská paliativní péče může být poskytována v pobytových zařízeních, ve zdravotnických zařízeních a v domácím prostředí.

(zdroje: brno.cz, Světová zdravotnická organizace – WHO)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…