Brno: Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání

03.10.2018 11:29

Ve Školní jídelně na náměstí Svornosti 7 vznikne Krajské centrum sdílení dobré praxe, kde si pracovníci školních jídelen budou předávat zkušenosti a vědomosti.

Brno: Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Jedním z důvodů pro zřízení těchto míst je i například generační obměna zaměstnanců jídelen, ale i metodiků školního stavování. Nově nastupující lidé buď nedisponují formálním vzděláním přímo odpovídajícím činnosti školní jídelny, nebo mají pouze teoretickou průpravu.

Podpisem memoranda se stala Školní jídelna na náměstí Svornosti 7 Krajským centrem sdílení dobré praxe. Díky tomu poskytne zázemí pro sdílení odborných informací, praktických rad a názorných ukázek pro další pracovníky školních jídelen. „V novém metodickém centru budou probíhat pod metodickou záštitou Asociace školních jídelen ČR pravidelná setkání zaměstnanců škol a školních jídelen. Cílem těchto seminářů bude další vzdělávání a sdílení dobré praxe. Témata na sebe budou logicky navazovat, aby účastníci získali ucelené znalosti od základních až po odborné, a to v různých oblastech, které souvisí s jejich pracovním zařazením,“ komentoval první náměstek primátora Petr Hladík.

Zdravě lze vařit za stejné peníze

V Brně vaří již 30 školních jídelen dietní stravu. Kuchaři a kuchařky v nich připravují především bezlepkovou, bezlaktózovou a diabetickou stravu. Dále z jídelníčku v některých případech vynechávají vejce, ořechy, citrusy, ryby nebo kakao, na které jsou děti také často alergické. Město je v tomto finančně podporuje a počet zapojených jídelen se stále zvyšuje. Nové metodické centrum pak může ukázat i dalším, že lze zdravě vařit za stejné peníze, se kterými školní jídelny denně hospodaří. „Budeme se snažit zajistit ostatním jídelnám školení, praktické ukázky v naší jídelně nebo hygienické proškolování. Chceme, aby zaměstnanci školních jídelen v našem regionu znali nové trendy ve vaření a aby měli místo, kde se mohou vzdělávat. Během podzimních prázdnin bychom chtěli uspořádat první proškolení,“ dodala Marta Mandincová, ředitelka Školní jídelny na náměstí Svornosti 7.

Z hlediska zajištění kvality center byli o spolupráci požádáni odborní pracovníci Státního zdravotního ústavu, pracovníci Krajských hygienických stanic a další odborníci, kteří se podíleli na vypracování Národní strategie Zdraví 2020. Na vzniku centra se podílí kromě školní jídelny na náměstí Svornosti i Asociace školních jídelen, Státní zdravotní ústav, statutární město Brno, městská část Žabovřesky, Krajská hygienická stanice JMK a Školní jídelna, nám. Svornosti 7. „Vážíme si vstřícného přístupu všech partnerů projektu Krajských center sdílení dobré praxe. Naším cílem je vytvářet podobné platformy po celé České republice. Jsou to místa, kde dostanou prostor jak odborníci v daném oboru na straně jedné, tak i zaměstnanci školních jídelen, jejichž praktická každodenní zkušenost je neméně významnou informací vhodnou ke sdílení,“ řekl Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…