Brno: Příliš mnoho návštěvníků na Kamenném vrchu škodí koniklecům

29.03.2021 17:39

Na koniklecovou louku míří každoročně v březnu a dubnu spousta lidí z celého Brna, aby se pokochali desítkami tisíc kvetoucích trsů těchto poslů jara. S letošními omezenými možnostmi trávení volného času se kolem světového unikátu chodí projít lidí mnohonásobně více.

Brno: Příliš mnoho návštěvníků na Kamenném vrchu škodí koniklecům
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Řada z nich ale svým chováním rostlinám a celému biotopu ubližuje. Musely být dokonce instalovány pásky zabraňující pohybu mimo vyhrazené cesty. Jak si tedy v přírodní rezervaci počínat a kam jinam než na Kamenný vrch můžete za přírodou vyrazit?

Jen pár kroků dělí novolískovecké sídliště a přírodní raritu Kamenný vrch, jehož stráně se na jaře zbarví tisíci konikleci do modrofialova. Podívanou si nenechají ujít stovky lidí. Letošní koncentrace návštěvníků a zvláště chování některých z nich je ale pro lokalitu neúnosné a podle organizace Rezekvítek, která o území pečuje, hrozí, že „lovci atraktivních fotografií“ koniklecovou louku úplně zničí. „Mnozí lidé dokážou pro jednu fotku pošlapat desítky konikleců, které následně hynou,“ potvrzuje Tereza Žižková z Rezekvítku.

V uplynulých dnech museli na řadu míst natáhnout červenobílé pásky zabraňující lidem opustit cesty. V lokalitě také přes den vypomáhají dobrovolníci, kteří upozorňují návštěvníky na dodržování pravidel, zároveň ale slouží jako průvodci a poskytují zájemcům informace o koniklecích a celé přírodní rezervaci.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

Při pohybu v přírodní rezervaci jsou pravidla chování daná zákonem, upravovat je dále může i městská vyhláška. V tomto případě patří k nejdůležitějším bodům, které je nutné respektovat, pohybovat se pouze po vymezených cestách. To lidé porušují, když se na nich vyhýbají kalužím a vyšlapávají bokem nové cestičky, nebo když se – nejčastěji kvůli fotce – vydají na otevřenou louku a sedají si nebo lehají přímo mezi koniklece. Do rezervace je také zakázán vstup se psy, nemělo by se sem ani s kolem nebo s kočárkem. Samozřejmostí je zákaz trhání rostlin a odhazování odpadků.

Koniklece se vyskytují i na dalších místech v Brně, například v Medláneckých kopcích, na Stránské skále nebo v Netopýrkách. Kamenný vrch, od konce 70. let chráněný, je pravděpodobně z hlediska rozlohy lokalitou s největším počtem konikleců na světě. Ochraně se těší zhruba 16 ha zahrnujících lesní a stepní část, v nichž se vyskytuje řada vzácných druhů rostlin a živočichů. Celoevropsky chráněný je i samotný koniklec velkokvětý.

Kam vyrazit za hranicemi okresu Brno-město?

Povolení trávit volný čas, sportovat či se jenom procházet i mimo katastrální oblast obce udělalo velkou radost snad každému, nadto když smíme po celém okresu Brno-venkov. S nově nabytými možnostmi vyvstávají otázky, kam se tedy vydat? Přinášíme vám několik tipů na inspirativní stránky s nabídkou již zpracovaných túr za krásami okolí Brna.

Mnoho tras nabízí web GofromBrno (ZDE), kde si můžete vybrat jednodenní výlety do okolí Brna jak pro pěší turisty, tak i pro cyklisty. Spolek Brněnsko, který stránku spravuje, myslí také na rodiny s dětmi a připravil výlety speciálně pro ně, často koncipované do příběhů a her. Ctitelé zlatého moku mají připravené putování po malých pivovarech v okolí Tišnova.

Obdivovatele památek bezesporu osloví stránka Na výlet Brno (ZDE). Podle vlastních preferencí si vyhledáte cíl svého výletu. Můžete se vydat na hrad či zámek, nebo v tuto chvíli alespoň k němu. Součástí jsou také přírodní památky a zajímavosti. Zaujmout vás může i nabídka výletů k rozhlednám a věžím. Web je již tradičně rozdělen pro pěší a cyklisty a obsahuje přímo mapu tras.

Samotné Lesy města Brna (ZDE) mají zveřejněné tipy se zajímavostmi ze svých hájemství. Vydat se můžete třeba jen na krátké procházky nebo i náročnější výlety po naučných stezkách, některé jsou připraveny pro rodiny s malými dětmi, jako například ta U Mravence Lesíka. Jarní období láká k objevování přírody a pozorování probouzející se vegetace třeba v okolí studánek.

Lesní školka Jezírko (ZDE) v blízkosti Soběšic si připravila naučnou stezku s herními prvky pro rodiny s dětmi, na kterých si můžete ověřit některé přírodní jevy na vlastní kůži. Jak v Brně, tak i v jeho okolí najdete mnoho interaktivních tras vytvořených centrem volného času Lužánky (ZDE). Procházky jsou určené především dětem. Brněnské pověsti na vlastní kůži zažijete na procházce s poznávací hrou OFF-line (ZDE). Tu si připravila Kávéeska, příspěvková organizace městské části Brno-střed.

Při plánování výletů je vždy nutné myslet na aktuální vládní opatření a hranice již zmíněného okresu.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…