Brno: Projekt Asistent prevence kriminality přispívá k bezpečnosti ve městě

24.08.2013 17:53

Městská policie Brno plánuje i v dalších letech rozvíjet projekt tzv. asistentů prevence kriminality, v jehož rámci strážníkům při činnosti v sociálně vyloučených lokalitách, zejména na území Brno-střed a Brno-sever pomáhají jedinci ze sociálně slabého prostředí.

Brno: Projekt Asistent prevence kriminality přispívá k bezpečnosti ve městě
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V roce 2013 se realizuje projekt Asistent prevence kriminality III, jehož cílem je využít pro práci u Městské policie Brno tří nejlepších absolventů proškolených v rámci projektu Asistent prevence kriminality I. z řad etnických Romů. Tyto osoby plní úkoly, které nejsou podle zákon o obecní polici svěřeny výhradně strážníkovi nebo čekateli.

V současnosti po boku strážníků na této pozici přímo v Brně působí tři muži, kteří prošli náročným výběrem, včetně psychologických testů. Následně absolvovali i důkladná školení, při nichž prokázali, že mají velmi dobré předpoklady na této pozici obstát. Noví asistenti museli nabýt řadu vědomostí z oblasti práva a projevit mimo jiné dobré komunikační dovednosti, klid a rozvahu. S novou rolí se velmi dobře ztotožnili a stali se účinným pojítkem při komunikaci mezi strážníky a lidmi v problémových lokalitách, kde jsou vnímáni vysoce pozitivně.

„Asistenti prevence jsou v lokalitách, pro které jsou především určeni, opravdu vidět, a tak mají znatelný podíl na odbourávání předsudků. Potvrzením správnosti směru, jímž se město Brno při realizaci tohoto projektu ubírá, je i to, že jako přínosné vidí působení asistentů prevence kriminality už i sami obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, kteří se na ně neváhají obracet s vlastními podněty,“ uvedl k projektu primátor města Brna Roman Onderka.

Dosavadní zkušenosti ukazují, že pozice asistenta je efektivní možností jak nerepresivním způsobem usměrnit například chování žáků při cestě do školy a po skončení vyučování i při jejich návratu do místa bydliště. Prostřednictvím asistentů se daří vyvíjet tlak jak na žáky, tak na jejich rodiče a předcházet případným problémům. Takové postupy výborně doplňují obvyklé metody strážníků, protože standardizované policejní postupy někteří lidé z vyloučených lokalit předem vnímají jako diskriminační či represivní. Uplatnění asistentů prevence je ale v praxi mnohem širší. Zaměřují se také třeba na nahlašování nezajištěných bytů a vozidel příslušným institucím, na výskyt bezdomovců na nevhodných místech, na zjišťování výskytu aplikačních pomůcek, černých skládek či poruchy veřejného osvětlení. K dispozici jsou mj. i v případě potřeby i pracovníkům sociálních služeb. Značný přínos vidí Městská policie Brno také v tom, že jí asistenti prevence kriminality dokáží hladce zprostředkovat kontakt s problémovými obyvateli a usnadňují projednání záležitostí.

Projekt Asistent prevence kriminality odpovídá cílům Strategie prevence kriminality na léta 2012-2015 a má přispět ke zvyšování pocitu bezpečí občanů a snižování míry a závažnosti trestné činnosti. Jde o komplexní přístup postavený na spolupráci mezi městem, policií a dalšími subjekty. Společným cílem asistentů prevence kriminality a strážníků je bezpečné město a bezpečnost jeho obyvatel. K prioritám projektu patří snižování rizik a výskytu delikventní nebo protiprávní činnosti, včetně oslabování rizikových faktorů.

Do zmíněného projektu se v roce 2013 zapojilo 41 obcí, v nichž působí 124 asistentů prevence kriminality.

Projekt Asistent prevence kriminality je v roce 2013 podporován ze dvou zdrojů. Prvním je státní rozpočet, kapitola Ministerstva vnitra, státní účelová dotace v rámci Programu prevence kriminality 2013. Druhým zdrojem je Evropský sociální fond, Operační program lidské zdroje a zaměstnanost.

Celkové náklady na projekt: 690 tisíc Kč
Z rozpočtu města Brna: 1000 Kč
Ze státního rozpočtu: 620 tisíc Kč
Vlastní zdroje MP: 69 tisíc Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…