Brno: Projektová dokumentace ukáže, jak udržet přehradu čistou do dalších let

10.05.2021 15:47

Udržet vodu v Brněnské přehradě čistou a bez sinic, to je cílem IV. etapy projektu Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži, která bude probíhat mezi lety 2023–2027. Radní dnes vybrali zhotovitele projektové dokumentace k nastávající části projektu. Zpracuje ji vítěz veřejné zakázky malého rozsahu společnost AQUATIS.

Brno: Projektová dokumentace ukáže, jak udržet přehradu čistou do dalších let
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži probíhá od roku 2010 a kvalita vody se díky vynaloženému úsilí i prostředkům maximálně zlepšila. Sinice, které tak trápily plavce, rekreanty, ale i rybáře a vodohospodáře, jsou zdá se minulostí. Nemůžeme však usínat na vavřínech a očekávat, že kontinuální práce již není potřeba. Další etapa ukáže, jak zabezpečit dobrý stav vody v přehradě i do budoucna,“ podotkla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Čtvrtá etapa bude probíhat od roku 2023 do roku 2027 a bude se na ní jako na doposud všech částech projektu podílet město Brno, Jihomoravský kraj a Povodí Moravy, s. p. Povodí se stará o technickou stránku včetně monitoringu kvality vody a sledování zdravotního stavu vodních živočichů.

„Vítěz veřejné zakázky malého rozsahu společnost AQUATIS, a. s., zajistí projektovou dokumentaci v hodnotě 787 000 korun bez DPH pro další etapu. Zároveň připraví studii a navrhne umístění a počet aeračních a míchacích věží. Na úhradě se bude podílet město Brno i Jihomoravský kraj pomocí dotace. Brněnská přehrada je klenotem našeho města a udržet ji čistou pro lidi i živočichy je naší povinností, proto jsem rád, že se v projektu pokračuje. Takto velká nádrž, kterou v sezoně využívá k různorodé rekreaci obrovské množství Brňanů, potřebuje stálou péči, aby se voda udržela v dobré kondici,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Jakmile společnost AQUATIS předloží projektovou dokumentaci, ve které stanoví potřebná opatření pro další etapu a také vyčíslení jejích nákladů, proběhnou jednání o nové smlouvě mezi městem, krajem a Povodím Moravy o následné spolupráci.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…