Brno: První zastávky MHD mají zelenou střechu

14.12.2019 17:12

Ústřední hřbitov a Výstaviště – hlavní vstup. Na těchto zastávkách MHD využijí cestující nové přístřešky. Na rozdíl od ostatních mají zelenou střechu, díky kterým budou částečně ochlazovat své okolí.

Brno: První zastávky MHD mají zelenou střechu
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Do konce roku přibudou ještě další dvě, a to u Anthroposu a na Mendlově náměstí. Vhodné lokality k instalaci nechalo vytipovat vedení města Brna, výrobu a montáž zajišťoval Dopravní podnik města Brna.

Výhodou takových zastávek je vedle vzhledu, který danou lokalitu zatraktivňuje, také absorpce slunečních paprsků, a tudíž ochrana cestujících v horkých letních dnech. Konkrétně to znamená, že střechy přístřešků jsou osázeny netřesky a rozchodníky, což jsou nenáročné rostliny. Celkové provedení je tedy nejen pestré, ale prakticky bezúdržbové. Není nutné zalévání, ani není třeba odvádět přebytečnou vodu, jen se jednou ročně musí provést hnojení, které – stejně jako běžnou údržbu – zajistí DPMB.

Na území města vozy MHD obsluhují 1450 zastávek, na 573 z nich jsou umístěny přístřešky. V létě dalo vedení města Dopravnímu podniku města Brna pokyn k vytipování prvních lokalit, které jsou vhodné pro doplnění prvků městského mobiliáře. Analýza vhodných lokalit zohledňovala parametry, jako jsou dlouhodobá absence přístřešku na exponovaném místě, ale i blízkost společensky významného bodu či jiné důležité lokality.

Brno - zastávka

První dva přístřešky byly instalovány začátkem prosince 2019 na zastávkách Ústřední hřbitov (ve směru Modřice) a Výstaviště – hlavní vstup (ve směru do centra). Další dva budou do konce roku umístěny na Mendlově náměstí (zastávka tramvaje č. 6 směr Starý Lískovec) a na zastávce Anthropos (směr Kamenný vrch).

Na základě zkušeností se bude na úrovni města rozhodovat, jaké typy přístřešků budou pro další vytipované lokality vhodné, ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna budou připraveny ještě další dva jednodušší modely.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…