Brno: Václav Havel bude mít v moravské metropoli kromě uličky i lavičku

04.07.2019 13:13

Kdo se posadí na tuto lavičku, možná načerpá inspiraci od samotného Václava Havla. Světoznámého dramatika, disidenta a prezidenta připomíná projekt Lavička Václava Havla a jedna z laviček by se měla instalovat i v Brně – na Kapucínských terasách. V červnu s tím souhlasili brněnští radní.

Brno: Václav Havel bude mít v moravské metropoli kromě uličky i lavičku
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Rada města Brna odsouhlasila, že lavička Václava Havla bude umístěná na Kapucínských terasách, a uložila řediteli Veřejné zeleně města Brna zajistit výrobu lavičky u Dalibora Šípka.

Vytvoření a instalace budou stát 300 tisíc korun bez DPH. Počítá se s vyhlášením sbírky, díky které budou mít lidé možnost podílet se na pořízení nebo údržbě lavičky. Důvodem byly podněty Brňanů, kteří o toto zapojení měli zájem. V současné chvíli Magistrát města Brna připravuje formální vyhlášení sbírky, Rada města Brna to bude projednávat na konci července.

Finanční prostředky z této sbírky budou sloužit na pořízení nebo na údržbu lavičky Václava Havla, rozhodne výše příspěvků. Město Brno ale počítá s variantou financování či dofinancování lavičky a má pro tento účel vyčleněné peníze.

Lavičku navrhl Bořek Šípek

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných Václavu Havlovi v podobě dvou křesel spojených kulatým stolkem. Středem stolku prorůstá kmen stromu. Autorem výtvarného pojetí je zesnulý architekt a výtvarník Bořek Šípek.

První lavička byla instalována na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu, další byly umístěny např. v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové nebo Šumperku.

V Brně by byla originálně vyrobená lavička umístěna na 4. terase Kapucínských teras pod Petrovem k již vysazené lípě.

„Hodnota myšlenek Václava Havla byla vysoká už v době nesvobody, ale ani v současnosti neklesá. V atmosféře, kdy má cenu jen to, co má cenu, tedy dá se převést na peníze, kdy mravnost, poctivost a zásady nejsou životním cílem člověka, ale důkazem jeho slabosti, si potřebujeme Václava Havla o to víc připomínat. Lavička bude mementem a zároveň i praktickým doplňkem veřejného prostoru,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Divadlo na Kapucínských terasách

Vztah Václava Havla k Brnu se vytvořil již před sametovou revolucí a byl navázán především na jeho dramatickou tvorbu. Havlovy hry se v naprostém utajení hrály v Brně již před rokem 1989. Velkou zásluhu na tom měl Havlův blízký vztah s tehdejším dramaturgem Divadla Husa na provázku a nynějším rektorem Janáčkovy akademie múzických umění Petrem Oslzlým.

Právě Petr Oslzlý se také v současnosti výrazně zasazuje o umístění lavičky Václava Havla v Brně. Již dříve se podařilo po Václavu Havlovi pojmenovat uličku, která vede od Divadla Husa na provázku směrem ke Kapucínským terasám, kam by město Brno nyní chtělo lavičku Václava Havla umístit. Místo pro posezení vybral Petr Oslzlý. Na Kapucínských terasách se totiž v 80. letech odehrávaly některé z Havlových her. Po jeho smrti se zde také konají vzpomínkové happeningy.

Lavička by měla být instalována jako připomínka výročí narození Václava Havla 5. října 2019.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…