Brno: Více defibrilátorů ve městě, větší šance na záchranu života

29.11.2017 19:48

Čtyři, třináct a nyní už čtyřicet. Počet veřejně přístupných defibrilátorů v Brně roste. Nově zakoupených sedmadvacet přístrojů dnes vedení města předalo městským částem.

Brno: Více defibrilátorů ve městě, větší šance na záchranu života
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Do nových defibrilátorů město investovalo téměř 1,5 milionu korun. Díky nákupu se zvýší pokrytí těmito přístroji na celém území města. Jejich rozmístění vytipovaly přímo městské části. Rozšiřování automatizovaných externích defibrilátorů podnítily dosavadní pozitivní zkušenosti s jejich používáním. Díky nim již bylo zachráněno několik životů.

Čtyři z pořízených defibrilátorů bude mít k dispozici městská policie, která jeden ponechá na bystrcké služebně a zbylými třemi vybaví vozidla pohybující se po celém městě. „V následujících týdnech proškolíme v používání defibrilátorů několik desítek strážníků, dohromady více než padesát. Naším cílem je, aby pro něj hlídky sáhly vždy bez zaváhání a první pomoc byla maximálně efektivní,“ vysvětlil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj schopný analyzovat křivku EKG a zachránce-neodborníka, který poskytuje první pomoc, vede v případě potřeby hlasovými a písemnými pokyny k provedení bezpečné defibrilace. Ta vysoce přispívá k pravděpodobnosti přežití: pokud je provedena hned po příhodě, zachrání život až 94 % pacientů. Úspěšnému využití defibrilátorů napomáhá i propojení s operátory Zdravotnické záchranné služby. Volajícího na tísňovou linku 112 nebo 155 navedou k nejbližšímu boxu s defibrilátorem a poskytnou mu kód k jeho otevření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…