Brno: Vyšel listopadový Brněnský metropolitan

05.11.2020 6:31

Tento týden najdete ve svých schránkách nový Brněnský metropolitan. Jak upozorňujeme v úvodu, současná vládní nařízení mohou konání některých avizovaných akcí zrušit či pozdržet. Prosíme tedy o prověření např. na webových stránkách organizátorů, než někam vyrazíte.

Brno: Vyšel listopadový Brněnský metropolitan
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Čeká vás mix aktualit z magistrátu i brněnských organizací. Městský portál data.brno.cz nabízí několik novinek – je to např. elektronická verze výstavy „Kam kráčíš, Brno? 2020“. Připomíná významné stavby a osobnosti, které v minulosti měnily tvář města, a ukazuje vizualizace připravovaných projektů. Dále je na portálu přístupná mapa cirkulární ekonomiky, v níž objevíte místní designéry, prodejce lokálních potravin, bezobalové obchody, re-use centra, opravny, vzdělávací instituce, stanice sdílených dopravních prostředků atd.

Jako úspěšný lze hodnotit městský projekt na podporu zaměstnanosti, který v uplynulých třech letech pomohl s návratem do práce více než 160 lidem. Brněnští zastupitelé teď schválili jeho pokračování.

Rezidentní parkování se od 15. listopadu rozšiřuje o další oblasti, jimiž jsou 1–16 (Žižkova), 1–21 (Rybářská) a 3–03 (Chodská). Všechny budou patřit do zóny C, kde je parkování regulováno pouze od 17 do 6 hodin.

A Kancelář architekta města Brna připravila sérii online debat s odborníky, zástupci města, městských částí nebo občanských spolků o připravovaném územním plánu. Záznamy z diskusí budou k vidění na webových stránkách kambrno.cz/uzemniplan a na sociálních sítích.

Nejlepší nápady pro Brno jdou do finále. Které vyhrají?
V rozhovoru s ředitelkou Správy hřbitovů města Brna Alenou Říhovou se dočtete, že se zdejší pohřebnictví nevyhýbá novým trendům. Jako první u nás začali používat bagr na výkop hrobů, zřídili v Líšni Údolí vzpomínek pro netradiční pohřbívání zesnulých ke kořenům květin a stromů a rozšíří služby dostupné online.

V hlavním tématu čísla vás pozveme na prezentaci nápadů, jak zlepšit Brno. Hlasovat o nich můžete do konce listopadu na webu damenavas.brno.cz, z participativního rozpočtu Dáme na vás na ně půjde 33 milionů korun.
Fotoreportáže najdete v listopadovém čísle dvě, jedna představuje Teplárny Brno, které začátkem prosince oslaví 90 let od spuštění svého nejstaršího provozu, druhá se věnuje výměně semaforů v Brně.

Rubrika Historie čtenářům prozradí, jak vznikly, rozvíjely se a pak i zanikly zdejší ledárny. V povídání s herečkou Městského divadla Brno Svetlanou Janotovou jsme se dotkli výročí 75 let této scény i dění zcela současného. Sportovní fanoušky jistě zaujme zpráva, že mistrem Evropy do 23 let ve sprintu na dráze se v říjnu stal cyklista brněnské Dukly Martin Čechman. A časopis uzavírá beach water polo, které představí brankář pólistů z brněnské Komety Václav Šulc.

Prohlédnout si listopadový Brněnský metropolitan můžete on-line zde.

Městský měsíčník dostávají obyvatelé Brna zdarma do poštovních schránek. Pokud by vám aktuální číslo nepřišlo do pátku 6. listopadu 2020 do schránky, napište nám na e-mailovou adresu tis@brno.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…