Brno: Zastupitelé projednali více než 140 bodů, schválili rozpočet na příští rok

11.12.2019 14:47

Na svém posledním setkání v letošním roce projednali brněnští zastupitelé 143 bodů. Hlavní byl návrh rozpočtu na rok 2020, ten po rozpravě zastupitelé podpořili.

Brno: Zastupitelé projednali více než 140 bodů, schválili rozpočet na příští rok
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Schválili také patnáct osobností, které na začátku příštího roku obdrží Cenu města Brna. Podporu získaly i stavba rozhledny na Holedné, VIDA! science centrum nebo organizace, které poskytují přístřeší lidem bez domova.

Město Brno bude mít pro příští rok schodkový rozpočet, který ale bude vyrovnán penězi z letošního roku. Výdaje města na provoz rostou meziročně o 897,2 mil. Kč. Nejvýznamnější část připadá na navýšení transferů městským částem nebo kompenzaci Dopravnímu podniku města Brna.

Téměř třetinu rozpočtu pak tvoří finance na plánované investice, mezi něž patří například pokračování stavby velkých dopravních projektů, jako je tramvaj Plotní, prodloužení tramvaje do kampusu nebo další části velkého městského okruhu. Počítá se také s přípravou infrastruktury pro stavbu multifunkčního sportovního a kulturního centra nebo 25metrového bazénu na stadionu za Lužánkami.

Ze školských staveb lze zmínit úpravy na ZŠ a MŠ Horníkova a přístavbu II. stupně na ZŠ Otevřená. Z odvětví kultury je největším projektem Janáčkovo kulturní centrum. Na rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury je vyčleněna jedna miliarda korun.

V únoru příštího roku získá 15 významných osobností Cenu města Brna pro rok 2019. Na její udělení letos lidé podali 62 návrhů, které se v některých případech opakovaly. Po revizi pak bylo do patnácti oblastí navrženo 49 jednotlivců a jeden kolektiv. Rada města Brna následně nominovala osobnosti, které zastupitelé schválili při svém dnešním jednání.

Zastupitelé se zabývali také rozdělením dotací. Schválili například uvolnění 90 tisíc korun pro Armádu spásy a stejnou částku pro Diecézní charitu Brno. Peníze se využijí pro zajištění zimního provozu nočních krizových center pro osoby bez přístřeší.

Třetí vítězný projekt z prvního ročníku participativního rozpočtu Dáme na vás, rozhledna Holedná, je o krok blíže realizaci. Lesy města Brna získají 8 milionů korun na její stavbu. Nyní vyberou zhotovitele a začnou stavět, jakmile to počasí dovolí.

Jihomoravský kraj dostane od města dotaci ve výši 17 milionů korun na provoz VIDA! science centra na rok 2020. Prostředky jsou určené na obnovu stálé expozice, platy zaměstnanců a provoz.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…