Brno si připomnělo 73. výročí osvobození

27.04.2018 9:15

Před 73 roky skončilo pro obyvatele Brna nejkrušnější období novodobé historie. Přes odpor německých jednotek město 26. dubna 1945 osvobodila vojska 2. ukrajinského frontu a rumunské armády.

Brno si připomnělo 73. výročí osvobození
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Pietní akt u příležitosti osvobození města se uskutečnil dnes na Čestném pohřebišti Ústředního hřbitova. Památce padlých hrdinů se poklonili, věnce a kytice položili primátor Petr Vokřál, jeho náměstci Petr Hladík a Martin Ander, představitelé kraje a čestní hosté.

Vzpomínkový program zakončila čestná salva a státní hymna České republiky. Město bylo osvobozeno během Bratislavsko-brněnské operace zahájené 23. března 1945. Vlastní útok na Brno začal 23. dubna a o tři dny později zavlál na Zemském domě na Žerotínově náměstí č

eskoslovenský prapor. Sovětské ztráty v brněnské části operace byly 21 787 zraněných a na osm tisíc padlých. Rumunská královská armáda měla v bojích u Brna 68 padlých a zemřelých v brněnských nemocnicích. Zemřelo také 1 200 Brňanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…