Brno-střed: První sezóna letního kina na nádvoří radnice byla úspěšná

03.09.2015 7:29

Celkem 3.170 diváků navštívilo v premiérové sezóně 55 projekcí Letního kina Brno-střed. Na nádvoří radnice největší brněnské městské části na Dominikánské ulici tak na každé představení přišlo průměrně 57 diváků. Pořadatelé hodnotí první ročník jako úspěšný a zvažují jeho pokračování.

Brno-střed: První sezóna letního kina na nádvoří radnice byla úspěšná
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Podařilo se nám zachránit unikátní projekt neziskového letního kina, které muselo po šesti sezónách opustit koupaliště na Dobráku. Rozšířili jsme prázdninovou kulturní nabídku v centru Brna o kultivovanou a dramaturgicky kvalitně připravenou filmovou scénu a oživili jsme nádherné, a přitom neprávem opomíjené radniční nádvoří. Navíc se na jedno představení vybíralo pouze dobrovolné vstupné, na jedno byl dokonce vstup zcela zdarma,“ zhodnotil spolupráci radnice se spolkem Noční motýl starosta městské části Brno-střed Martin Landa a doplnil: „Kino hodnotím jako vydařený nápad, který měl zcela jistě úspěch a určitě budu prosazovat, aby se projekce konaly i během příštích letních prázdnin.“

„Přesun letního kina na nádvoří radnice městské části Brno-střed byl pro nás spojený s nutností překonat technická omezení plynoucí z prostorových dispozic a vyrovnat se s rizikem větší konkurence, protože letních filmových projektů funguje v centru města několik,“ řekla Monika Šimková ze spolupořádajícího spolku Noční motýl. Podle ní se ale nakonec ukázalo, že místo bylo vybráno správně. „Výrazně k tomu přispěl vstřícný přístup vedení radnice Brno-střed, které k projektu přistoupilo opravdu partnersky a vytvořilo pro kino skvělé zázemí.  Poloha v centru města byla spíše výhodou, protože diváci si do kina našli cestu téměř okamžitě. Navíc, díky jeho poloze, přicházeli i turisté, kteří si při cestě městem všimli, že se na nádvoří radnice něco děje, a následně je zaujal program. Přibylo také cizinců žijících v Brně,“ uvedla Šimková.

Letní kino Brno-střed zahájilo provoz 7. července ve 20:00 vystoupením revivalové kapely The Newmour Experience, na které navázalo vystoupení žongléra Martina Hostinského a ve 21:30 projekce snímku Toma Tykwera Lola běží o život. Vstupné na zahajovací večer bylo dobrovolné. Sezónu zakončilo 30. srpna promítání argentinského film Divoké historky. Nejvíc návštěvníků přišlo na divácky úspěšné snímky letošní, případně loňské filmové sezóny a na filmy ve kterých je obsažený humor, i když se nemusí vždy jednat vysloveně o komedie. Rekordní byl film Paola Sorrentina Velká nádhera (144 lidí), více než stovka návštěvníků se sešla také u filmů Samba, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Nejvyšší nabídka a Divoké historky. Jako divácky vděčné se ukázaly také filmy ze zlatého fondu kinematografie, třeba filmová klasika „Casablanca“ i sedmdesát let od svého vzniku přitáhla osm desítek diváků. Velmi pozitivní odezvu vyvolal u diváků cyklus dokumentů promítaný vždy v pondělí, zejména české dokumenty Stále spolu a Mallory. Některé filmy mají tak vytrvalé fanoušky, že je neodradí ani nepřízeň počasí.

I když plátno skrápěl silný déšť, diváci vydrželi třeba u dokumentu Amy o vzestupech a pádech předčasně zesnulé pěvecké hvězdy Amy Winehouse nebo u thrilleru Zmizení. V srpnu byl připraven příjemný bonus v podobě projektu Das Sommer Kino, který byl součástí oslav 10. výročí festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. V programu tak diváci našli výběr pěti skvělých snímků z předchozích ročníků festivalu za snížené vstupné 50,- Kč. Příležitost k volnému vstupu do kina měli diváci 28. srpna v rámci akce Otevřená radnice.  Součástí celodenní akce zahrnující prohlídky radnice, umělecká vystoupení a otevření prostor na Dominikánské ulici byla i večerní projekce filmu Soul Kitchen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …