Brno tvoří efektivní strategii pro soužití s cizinci

06.12.2017 12:15

Brněnský magistrát podniká další kroky ke vzniku ucelené strategie integrace cizinců v souladu s rozsáhlejším plánem sociálního začleňování.

Brno tvoří efektivní strategii pro soužití s cizinci
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

O finanční podporu formou dotace požádá Ministerstvo vnitra, které podporuje integrační politiku také na lokální úrovni. Ke spolupráci byla města vyzvána v lednu letošního roku usnesením vlády, která schválila postup při realizaci Koncepce integrace cizinců – Ve vzájemném respektu. Usnesení také obsahuje přímou výzvu primátorům měst k naplňování koncepce, jež je nedílnou součástí migrační politiky ČR.

„Zkušenosti z tuzemské i zahraniční praxe se shodují v tom, že je nutné tvořit účinnou strategii především ve spolupráci s obyvateli měst, zejména s cizinci samotnými. Nebudou tak vznikat komunikační, kulturní a sociální bariéry, ale naopak je zde vysoká šance na bezkonfliktní soužití,” uvedl náměstek primátora Matěj Hollan.

Město Brno vytvoří a hodlá ve spolupráci s partnerem projektu, kterým se stane Jihomoravský kraj, prosazovat ucelenou strategii. Naváže tak na vize Brna jako otevřeného města s důrazem na srozumitelnou i efektivní komunikaci s cizinci a především prevenci všech negativních jevů.

Strategie bude vytvořena během příštího roku a její součástí je řada dílčích aktivit, zaměřených na konkrétní cíle, na potřeby cizinců i na jejich povinnosti (znalost českého jazyka, ekonomickou soběstačnost, orientaci cizince v nové společnosti, vzájemné vztahy s většinovou společností). Do tvorby strategie bude zapojen druhý partner projektu, společnost SocioFactor, s. r. o.

Předpokládaný rozpočet projektu je 1,75 milionu Kč. Rada města Brna doporučila Zastupitelstvu města Brna souhlasit s přípravou žádosti o dotaci z Ministerstva vnitra ČR. Celková výše požadované dotace by byla 1,575 milionu Kč, tj. 90 % nákladů. Město by se na projektu podílelo částkou 110 tisíc Kč, Jihomoravský kraj 20 tisíci Kč a SocioFactor, s. r. o. 45 tisíci Kč.

Migrace je v novém tisíciletí naprosto běžným jevem a evropské metropole dlouhodobě realizují účinné strategické plány pro integraci cizinců. Brno se inspirovalo nejen Prahou, kde cizinci tvoří téměř 15 % obyvatelstva, ale také pozitivními výsledky z praxe řady zahraničních samospráv. Zároveň zástupci Magistrátu prezentovali svou vizi na prestižní mezinárodní konferenci „Výzvy integrace”, která se konala letos v červnu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…