Brno tvoří efektivní strategii pro soužití s cizinci

06.12.2017 12:15

Brněnský magistrát podniká další kroky ke vzniku ucelené strategie integrace cizinců v souladu s rozsáhlejším plánem sociálního začleňování.

Brno tvoří efektivní strategii pro soužití s cizinci
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

O finanční podporu formou dotace požádá Ministerstvo vnitra, které podporuje integrační politiku také na lokální úrovni. Ke spolupráci byla města vyzvána v lednu letošního roku usnesením vlády, která schválila postup při realizaci Koncepce integrace cizinců – Ve vzájemném respektu. Usnesení také obsahuje přímou výzvu primátorům měst k naplňování koncepce, jež je nedílnou součástí migrační politiky ČR.

„Zkušenosti z tuzemské i zahraniční praxe se shodují v tom, že je nutné tvořit účinnou strategii především ve spolupráci s obyvateli měst, zejména s cizinci samotnými. Nebudou tak vznikat komunikační, kulturní a sociální bariéry, ale naopak je zde vysoká šance na bezkonfliktní soužití,” uvedl náměstek primátora Matěj Hollan.

Město Brno vytvoří a hodlá ve spolupráci s partnerem projektu, kterým se stane Jihomoravský kraj, prosazovat ucelenou strategii. Naváže tak na vize Brna jako otevřeného města s důrazem na srozumitelnou i efektivní komunikaci s cizinci a především prevenci všech negativních jevů.

Strategie bude vytvořena během příštího roku a její součástí je řada dílčích aktivit, zaměřených na konkrétní cíle, na potřeby cizinců i na jejich povinnosti (znalost českého jazyka, ekonomickou soběstačnost, orientaci cizince v nové společnosti, vzájemné vztahy s většinovou společností). Do tvorby strategie bude zapojen druhý partner projektu, společnost SocioFactor, s. r. o.

Předpokládaný rozpočet projektu je 1,75 milionu Kč. Rada města Brna doporučila Zastupitelstvu města Brna souhlasit s přípravou žádosti o dotaci z Ministerstva vnitra ČR. Celková výše požadované dotace by byla 1,575 milionu Kč, tj. 90 % nákladů. Město by se na projektu podílelo částkou 110 tisíc Kč, Jihomoravský kraj 20 tisíci Kč a SocioFactor, s. r. o. 45 tisíci Kč.

Migrace je v novém tisíciletí naprosto běžným jevem a evropské metropole dlouhodobě realizují účinné strategické plány pro integraci cizinců. Brno se inspirovalo nejen Prahou, kde cizinci tvoří téměř 15 % obyvatelstva, ale také pozitivními výsledky z praxe řady zahraničních samospráv. Zároveň zástupci Magistrátu prezentovali svou vizi na prestižní mezinárodní konferenci „Výzvy integrace”, která se konala letos v červnu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

19:27 Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

4. brigáda rychlého nasazení byla založena 1. července 1994 jako reakce na potřebu moderní a efektiv…