Brno uvažuje o posílení samostatnosti divadel

03.08.2015 20:33

Dne 27. července 2015 se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně uskutečnil workshop s názvem Transformace kulturních organizací v Brně. Týkal se transformací příspěvkových organizací na obchodní formu společnosti.

Brno uvažuje o posílení samostatnosti divadel
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Inspirovat se lze financováním kultury v rakouském Grazu. Model přijeli do Brna představit zástupci firmy Integrated Consulting Group – Capability v čele s Günterem Kradischnigem. Společnost navrhla a provedla restrukturalizaci tamních divadelních domů do podoby jednoho velkého divadelního holdingu či jiných forem uspořádání. Tato firma také nyní realizuje transformaci pražského Národního divadla na holdingovou formu obchodní společnosti.

„V Grazu je mezi městem, krajem a holdingem podepsána pětiletá smlouva o financování, takže divadla mají jistotu, kolik budou dostávat každý rok peněz, a mohou podle toho dlouhodobě plánovat. Jsou navíc nezávislá na politických rozmarech, a mají proto větší tvůrčí svobodu. Brno dává ze svého rozpočtu nejvíce peněz na kulturu v Česku. Přesto jsou příspěvkové kulturní organizace dramaticky podfinancované, což je potřeba změnit," uvedl náměstek primátora města Brna Matěj Hollan.

Workshopu se zúčastnili ředitelé městských kulturních příspěvkových organizací, aby se i oni seznámili s výhodami i nevýhodami transformace. Město Brno se tak nechalo inspirovat inovativními a moderními postupy ze zahraničí, které by rádo – pokud se v českém prostředí ukážou jako životaschopné – do budoucna zapojilo i do praxe svých institucí.

„Seznámíme se v nejbližší době s dosavadními výstupy z transformace Národního divadla v Praze a zvážíme v otevřené diskusi s kulturní obcí, zda se touto cestou vydáme také,“ nastínil další kroky Hollan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…