Broumov zavádí třídění odpadu od domu

22.02.2018 13:46

S ohledem na avizované omezení skládkování komunálních odpadů město Broumov připravuje opatření, které sníží množství odpadů ukládaných na skládky a naopak zvýší objem recyklovatelného odpadu. Za vytříděné odpady město získává peníze od EKO KOMu (autorizovaná obalová společnost) na zlepšení systému nakládání s odpady.

Broumov zavádí třídění odpadu od domu
Foto: wikipedie
Popisek: Broumov.

Ochota občanů třídit a odnášet odpady na stanoviště je závislá na docházkové vzdálenosti, proto město zavádí „sběr odpadů od domu“ („door to door“ – „DtD“), který již v jiných městech přinesl omezení přeplněnosti kontejnerů na stanovištích, větší pořádek, větší čistotu tříděných odpadů (na veřejné stanoviště se anonymně odloží cokoliv) a také zapojení více obyvatel do třídění. Sběr odpadů od domu je pohodlnější a snazší zvláště pak pro starší a nepohyblivé spoluobčany.

Systém sběru tříděných odpadů (plastů a papíru) od domu („DtD“) bude zahájen od 01.04.2018 po celém městě v rodinných domech a v některých bytových domech v ulicích – Alšova, Lidická, Kladská, Husova, Havlíčkova, třída Osvobození, Barvířské náměstí a v části ulice třída Soukenická. Všem, kterých se tato změna týká, byl dodán informační leták a svozový kalendář spolu se složenkou. Pokud se takto nestalo, můžete si informaci, zda se Vás změna týká, ověřit ZDE.

V bytových domech v ostatních částech města bude sběr „DtD“ zaveden postupně od roku 2019. Průběžně po celý rok 2018 - 2019 bude probíhat i příprava na adresné odkládání odpadů u panelových domů - úprava stanovišť na komunální a tříděné odpady, jednání se samosprávami.

Pro organizaci svozu město využilo zkušenosti získané z pilotního projektu "Pytlový svoz tříděného plastu", který probíhal 7 měsíců v loňském roce ve vybraných rodinných a bytových domech. Z výsledků vyhodnocení pilotního projektu vyplynulo, že 68 % občanů považuje za dostačující četnost svozu komunálního odpadu 1 x za dva týdny. V souladu s tímto názorem bude četnost svozu směsného komunálního odpadu změněna. Upozorňujeme, že:

• Od 01.04.2018 je svozový den se směsným komunálním odpadem 1 x za dva týdny dle přiloženého svozového kalendáře. 

• Svozový den s plasty je 1 x za dva týdny dle přiloženého svozového kalendáře (rodinné domy a některé bytové domy). 

• Svozový den s papírem je 1 x za měsíc dle přiloženého svozového kalendáře (rodinné domy a některé bytové domy).   

• Svozový den s bioodpadem je 2 x za týden v pondělí a ve čtvrtek od 27.03.2018 do 30.10.2018. Při příznivých klimatických podmínkách bude svoz bioodpadu prodloužen maximálně do 15.11.2018. O této skutečnosti budete včas informováni prostřednictvím Broumovských novin a webu města.

Pro bezproblémový vývoz je třeba nádoby ke svozu umístit před dům v uvedený den do 6:00 h ráno, aby je svozová firma mohla svézt.

Rozmístění a počet velkoobjemových kontejnerů na ulicích zůstane nezměněn. Město naopak připravuje na jaře na 20 stanovištích s tříděnými odpady zavedení třídění použitého potravinářského oleje (červené popelnice) a rozmístění dalších 5 ks kontejnerů na kovy (v současné době jsou po městě rozmístěny 4 kontejnery na kovy na sídlištích a v centru města).

Zájemci si mohou od 19.03.2018 v Tyršově ulici č. p. 52 ( bývalé středisko VAK Náchod a.s.), kontakt: tel. 739 527 542, e-mail: odpady@broumov-mesto.cz, v pondělí a ve středu od 8:00 do 17:00 hod., ve čtvrtek od 8:00 do 14:00 hod., na tříděné odpady zdarma pořídit pytle (žluté – plasty, modré - papír) nebo zdarma zapůjčit popelnice na papír, plasty, bioodpad. 

V případě zájmu o zapůjčení některých nádob na tříděný odpad můžete odevzdat vyplněný odstřižek nejpozději do 28.02.2018 na podatelnu Městského úřadu Broumov nebo se přihlaste pomocí elektronického formuláře. I po tomto termínu se můžete přihlásit o nádobu na novém středisku technických služeb v Tyršově ulici.

Dále na tomto středisku získáte informace o svozu komunálních a tříděných odpadů, obdržíte vaky na bioodpad (malý vak 1 ks à 170 Kč, velký vak à 340 Kč), popelnice na plasty, papír a bioodpady (zdarma), pytle na tříděné odpady (zdarma), štítky na popelnice (zdarma), popelnice na směsný komunální odpad (v případě většího množství hygienických potřeb nebo popela), bílé pytle s logem firmy Marius Pedersen group na komunální odpad (slouží pro mimořádné případy, když je větší množství odpadu, cena 1 ks à 8,- Kč). Jiné (než tyto) pytle s odpadem nebudou svezeny.

V současnosti je jediným řešením, jak snížit množství odpadů na skládkách, poctivé třídění vyprodukovaného odpadu, který lze znovu využít jako surovinu. Recyklací se rovněž šetří i velké množství energie, která je potřeba při výrobě z přírodních surovin. Přesto ani recyklace není dokonalým řešením, protože nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…