Bruntál: Investice, která není na první pohled vidět. Rekonstrukcí prochází čistírna odpadních vod

26.09.2016 18:45

Také v letošním roce město Bruntál mohutně investuje do infrastruktury. Ale zatímco například v případě rekonstrukce sídliště Dolní jsou vynaložené finance velmi dobře vidět už na první pohled, ta největší letošní investice zůstává zraku většině bruntálských obyvatel skryta – jde do rekonstrukce čistírny odpadních vod.

Bruntál: Investice, která není na první pohled vidět. Rekonstrukcí prochází čistírna odpadních vod
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Původní bruntálská čistírna odpadních vod (ČOV) byla projektována už v roce 1971 a dostavěna před třiceti lety – v roce 1986. V průběhu minulých let zde pak proběhly dvě významné rekonstrukce, respektive dvě etapy, jejichž cílem bylo zajištění požadované kvality vyčištěné odpadní vody.

V rámci těchto etap byla mimo stavebních úprav provedena výměna nebo doplnění již nevyhovujícího technologického zařízení, elektromotorické instalace a systému měření a regulace rekonstruovaných částí stavby.

Nyní zahájená třetí etapa modernizace ČOV Bruntál řeší rekonstrukci zbývajících částí, které předchozí etapy minuly.

Jedná rekonstrukci hrubého čištění (rekonstrukce vstupní šnekové soustavy, rekonstrukce lapáku písku), dále rekonstrukci mechanického čištění (rekonstrukce usazovacích nádrží) a dále rekonstrukci kalového hospodářství (rekonstrukce kalové soustavy, doplnění linky zahuštění přebytečného kalu, rekonstrukce vyhnívací a uskladňovací nádrže kalu, rekonstrukce mechanického odvodnění kalu, rekonstrukce plynového hospodářství a rekonstrukce kotelny).

Jde tedy o komplexní rekonstrukci a modernizaci jak stavební a strojní části ČOV, tak části spojovacích potrubí, rozvodů a systému měření a regulace.

Stavba byla pro rekonstrukci předaná v druhé polovině září, práce však běží za plného provozu ČOV. Budou trvat více než rok, poté bude ještě následovat roční zkušební provoz.

Celkové náklady na třetí etapu rekonstrukce ČOV přesahují částku třiceti milionů korun a jsou hrazeny městem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.