Bruntál: Lom u Marburku zase po roce

14.10.2020 21:49

V loňském roce byl na webových stránkách města zveřejněn poměrně obsáhlý článek s fotkami s názvem „Staronový„ lom u Marburku od Petra Mecy, člověka se srdcem i chováním ochránce přírody.

Bruntál: Lom u Marburku zase po roce
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

V lomu průběžně monitoruje vývoj a při jeho údržbě sám přikládá ruku k dílu. Jeho tvrdohlavosti a neústupnosti v podstatě vděčíme tomu, že město přistoupilo k revitalizaci lomu. Několik let pilně pracoval na podrobném přírodovědném průzkumu lokality, navrhl a poté prosadil managementové zásahy.

Bývalý opuštěný kamenolom s lomovým jezírkem na jihozápadním okraji města byl zhruba před dvaceti lety navržen k vyhlášení jako Evropsky významná lokalita. Motivem ochrany byla významná populace čolka velkého (Triturus cristatus). V lomovém jezírku se přirozeně zdržuje voda. Kdysi to bylo ideální refugium pro velký počet ohrožených druhů. V roce 1997 zde byly prokázány relativně stabilní populace čolka velkého, čolka obecného, čolka horského, kuňky žlutobřiché, ropuchy obecné, skokana hnědého, slepýše křehkého – severního, slepýše křehkého - východního, ještěrky živorodé, ještěrky obecné, užovky obojkové a zmije obecné.

Postupným zarůstáním lokality ale došlo k vymizení některých druhů a výraznému zmenšení populací.

V roce 2018 při provádění dlouhodobého a podrobného přírodovědného inventarizačního průzkumu lokality bylo zjištěno, že relativně stabilní jsou pouze populace čolka velkého, čolka obecného a ještěrky obecné. Došlo k výraznému snížení počtu jedinců u čolka horského, slepýše křehkého – severního, slepýše křehkého - východního, ještěrky živorodé, užovky obojkové a zmije obecné. Nepodařil se už prokázat výskyt kuňky žlutobřiché, ropuchy obecné, skokana hnědého.

V loňském roce prošel lom zásadní proměnou financovanou z větší částí z Programu péče o krajinu. Byla provedena redukce dřevin v okolí lomového jezírka – mokřadu na ploše 0,488 ha, která byla nezbytnou podmínkou pro záchranu biotopu.

Protože většina našich obojživelníků potřebuje ke svému životu i suchozemské biotopy, začalo se s kosením travnaté plochy, která navazuje na lomové jezírko. Byla vybudována dvě zimoviště z přírodních materiálů získaných na lokalitě.

Revitalizací prošlo i lomové jezírko zazemněné spadem listí a prorostlé  ostřicovým porostem v severní části jezírka. Vyhloubeny byly nové menší tůně.

V lomovém jezírku byl proveden důkladný úklid odpadků (plasty, plechovky, skleněné lahve, dopravní značky, pneumatiky, balíky slámy). Z vody se jich vytahaly a vyvezly 2 tuny.

I v letošním roce práce v lomu pokračovaly a byly v plném rozsahu financovány z Programu péče o krajinu - Podprogramu pro zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí. Louka s výskytem kakostu lučního byla posekána ve dvou etapách. Současně byly posekány výmladky kolem lomového jezírka a na umělém valu. Byl odstraněn nános listí a ostřicového porostu na ploše 0,2 ha z jezírek v období po dokončení vývoje obojživelníků ve vodním prostředí. Z prostoru za umělým valem a z prostoru louky byly odstraněny odpadky v množství cca 50 kg a zrušena dvě ohniště.

Poslední neděli v září jsme tento letošní projekt ukončili. V jeho průběhu jsme, mimo jiné, zlikvidovali 2 ohniště a další hromady odpadků. První týden v říjnu jsme v lomu opakovaně zlikvidovali jedno ohniště a nasbírali dva veliké pytle nových odpadků.  

Nekázeň a lhostejnost některých návštěvníků ztěžují péči o tuto mimořádně cennou lokalitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…