Cena pro nejlepšího učitele němčiny putuje do Teplic

14.10.2015 7:31

Cena je každoročně udělována Goethe-Institutem.

Cena pro nejlepšího učitele němčiny putuje do Teplic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

Ocenění pro učitele němčiny, které se začalo udělovat od školního roku 2012/2013, je jedním ze způsobů, jak Goethe-Institut a další partneři kampaně šprechtíme mohou veřejně vyjádřit své uznání českým učitelům němčiny za jejich práci. Svou výukou přispívá více než 5.000 němčinářů v celé zemi velkou měrou k propagaci němčiny v České republice, řada z nich i po mnoho let. Patronát nad soutěží převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, vypsána byla ve spolupráci se Spolkem germanistů a učitelů němčiny ČR (SGUN) a podpořil ji Česko-německý fond budoucnosti.

Letošní 1. cena byla udělena paní učitelce Mgr. Kláře Šmicové ze Základní školy Na Stínadlech. Slavnostní předání za účasti zástupů Goethe-Institutu se uskuteční ve čtvrtek 22. října 2015 v prostorách školy.

Vítězný projekt spojuje české a německé žáky prací na důležitém aktuálním tématu. Tandemový program zahájila Klára Šmicová se svou třídou v Teplicích (ČR) a školou Europaschule am Fließ Schildow (Německo). Žáci spolu navázali kontakt a poté následoval projektový týden, na který přijela německá třída na návštěvu do Teplic. Žáci se zabývali tématy jako zdravý životní styl, poruchy příjmu potravy a nedostatek pohybu. Cílem společných projektových aktivit s německými žáky bylo rozvíjet přirozenou cestou jazykové schopnosti a dovednosti českých žáků v němčině.

Děti zároveň dostaly možnost dovědět se něco o každodenním životě, tradicích a kultuře druhé země. Klára Šmicová získala pro svůj projekt i několik partnerů, např. Občanské sdružení Nová Ves a Hotelovou školu Teplice. V současné době už se připravuje pokračování projektu – setkání se tentokrát uskuteční v Německu. Projekt Gesundes Leben ohne Grenzen je příkladnou ukázkou toho, jak je možné aktivním přístupem a skvělými nápady žáky nadchnout pro výuku němčiny. Gratulujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…