Česká Lípa: Další úspory městu přinesou e-aukce

19.05.2011 6:32

Město Česká Lípa se připravuje na elektronické zadávání veřejných zakázek.

Česká Lípa: Další úspory městu přinesou e-aukce

Kromě elektronického tržiště bude využívat rovněž e-aukce, kterou město využije již letos pro nákup silové elektřiny. Vzhledem k tomu, že město Česká Lípa bude tuto veřejnou zakázku (dále jen VZ) zadávat centrálně i za své příspěvkové organizace, rozhodlo se vedení města v tomto případě využít služby eCENTRE, a.s. Praha, která připraví zadávací dokumentaci VZ a provede vlastní elektronickou aukci. V budoucnu si pak bude město všechny e-aukce zadávat a spravovat samo.

Elektronická aukce je velmi podobná klasické aukci, známé z běžného fyzického prostředí. Funguje na principu on-line porovnávání především cen, ale i jiných parametrů. V průběhu aukce mohou dodavatelé sledovat své pořadí a současně i nejlepší nabídku, v reálném čase jsou tak schopni reagovat na konkurenční nabídky a přizpůsobovat jim tu svoji. Vznikající konkurenční tlak je výhodný především pro zadavatele, tedy město, které může použitím e-aukce uspořit náklady v řádu desítek procent.

„Mezi hlavní výhody e-aukcí patří významná úspora časových i finančních nákladů, zvýšená transparentnost celého procesu a minimální nároky na lidské zdroje," vypočítává Jiří Kočandrle, místostarosta České Lípy.

V poslední době dochází k výraznému nárůstu měst, která zveřejňují informace o zakázkách na internetu. „Tím však vzniká obrovské množství informací a drobný podnikatel nemá čas, aby každý den seděl u počítače a sledoval, která města poptávají veřejné zakázky v jeho oboru," říká Jiří Kočandrle. Problém sledování veřejných zakázek ze strany podnikatelů řeší internetová aplikace VeřejnýPortál.cz. Přihlášením do systému jim bude podle předem nastaveného filtru chodit avízo o zakázce, o níž by mohli mít zájem. Aplikace umožní velmi jednoduchým způsobem oslovit široký počet zájemců a snížit tím cenu zakázky. Vstup do systému je bezplatný. K užívání veřejného portálu stačí zaslat žádost o registraci na e-mail registrace@verejnyportal.cz.

Další zprávy z České Lípy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…