Česká Lípa: Družice na Holáku bude odstraněna

10.02.2018 21:13

Jak naložit s Meteorologickou družicí, která je v havarijním stavu, zastupitelé města nerozhodli. Prozatím bude kinetická plastika sochaře Vratislava Karla Nováka, jež stojí na Holém vrchu, demontována a uložena ve skladu města.

Česká Lípa: Družice na Holáku bude odstraněna
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zda definitivně zmizí z České Lípy, nebo město zafinancuje zhotovení repliky, neboť originál je neopravitelný, ukáží až další diskuze zastupitelů, odborníků, ale i občanů.

„Připravujeme revitalizaci sídliště Holý vrch, před kterou se s tamními občany sejdeme a budeme se jich ptát, co by si přáli na sídlišti změnit, vylepšit a nepochybně přijde řeč i na družici,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

Statický posudek, který si město nechalo vypracovat, je jednoznačný – hrozí zřícení a plastika musí být co nejdříve demontována, neboť je nebezpečná svému okolí. Únosnost její konstrukce vůbec neodpovídá současným normám a její stav neumožňuje opravu.

Místo kolem družice bylo obehnáno páskou a město hledá firmu, která ji odborně demontuje, aby nebyla ještě více poničena.

Starostka vhodné akce vybírat nebude

Zastupitelstvo rovněž projednalo participativní rozpočet a zrušilo část svého usnesení z 8. 11. 2017, které uložilo starostce vypracovat návrh vhodných akcí v rozsahu 10 mil. korun pro rozpočet roku 2019, a z něhož by občané vybrali ty, které se budou realizovat.

Tato část však popírala hlavní smysl participativního rozpočtu, jehož cílem je vtáhnout občany do rozvoje města tím, že sami budou navrhovat, co chtějí vybudovat. Kdyby zůstalo původně schválené usnesení, tedy, že město vybere vhodné akce, se kterými v investicích počítá, pak by občané v podstatě jen hlasovali v anketě pro jednotlivé projekty. V participativním rozpočtu jsou občané od počátku hybateli toho, co se ve městě vybuduje, neboť sami projekty navrhují, poté je příslušné odbory městského úřadu vyhodnotí a následně občané hlasováním vyberou ty, které se skutečně zrealizují.

Zároveň byla celková částka participativního rozpočtu snížena z 10 na 5 milionů korun a stanovena maximální hranice nákladů na jeden projekt – 500 000 korun. To znamená, že v příštím roce město zrealizuje minimálně deset projektů, které si občané České Lípy ze svých návrhů vyberou. Víc jich, s ohledem na reálné kapacity města, není možné zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…