Česká Lípa: Město bude investovat do oprav škol i školek

21.04.2020 20:21

Jindy plné dětí, smíchu a šumu, nyní podivně prázdné a ztichlé. Již více než měsíc jsou budovy českolipských škol opuštěné a bez dětí. Z rozhodnutí vlády zůstali všichni žáci i studenti doma a se svými učiteli a spolužáky jsou ve spojení díky výpočetní technice. I přes nastalou situaci město plánuje i letos investovat do oprav školských budov. Protože jednou se děti do škol určitě vrátí.

Česká Lípa: Město bude investovat do oprav škol i školek
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„V současné situaci samozřejmě musíme počítat s poklesem příjmů a musíme tedy dobře promyslet, které akce v letošním roce uskutečníme. I přes nemalé peníze, které byly na opravy v českolipských školách v poslední době vynaloženy, nejsou některé školy stále v dobrém stavu. Budovy jsou za normálních okolností hojně navštěvované a jejich provoz stojí nemalé peníze a my nechceme investice do škol zastavovat. Chceme, aby ve školách bylo přívětivé prostředí a aby se žáci i zaměstnanci škol cítili v budovách dobře. Navíc v plánu jsou i investice, které se nám částečně vrátí v podobě úspor za energie,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Českolipští radní na svém jednání 7. dubna jednali hned o čtyřech školských projektech. U jednoho je již znám dodavatel, který bude mít stavbu na starosti, u dalších třech projektů město vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby. Všechny tyto plánované investice by měly probíhat v létě, hotové by měly být do začátku příštího školního roku.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

O prázdninách město plánuje vyměnit okna hned ve třech školských zařízeních, a to v MŠ Arbesova, část oken v ZŠ Partyzánská a okna v tělocvičně ZŠ Jižní. Ve všech zmíněných školách nejsou okna v dobrém technickém stavu, nedají se otevírat, zatéká jimi a netěsní, tedy v zimě dochází k úniku tepla. V tělocvičně v ZŠ Jižní se navíc jedná již o havarijní stav, kdy výplně oken částečně chybí. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 3,9 mil. Kč s tím, že finančně nejnáročnější by měla být výměna části oken v ZŠ Partyzánská.

Přes léto však budou probíhat na školách i další investice. Rozjede se například druhá etapa oprav sociálního zařízení v MŠ Šikulka. Tuto stavbu bude mít na starosti firma VERSANA s.r.o., které radní zakázku za 2,4 mil. Kč na svém jednání 7. dubna přidělili. Sociální zařízení se pak bude opravovat i na ZŠ 28. října, další etapy výměny rozvodů vody a kanalizace se dočká ZUŠ Česká Lípa. Kromě těchto menších investic jsou samozřejmě v plném proudu i velké školské investice, ke kterým patří novostavba pavilonu F na ZŠ speciální Jižní a zateplení MŠ Na Výsluní a ZŠ Lada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…