Česká Lípa: Město snížilo podnikatelům nájem o 30 %

29.06.2020 17:52

Zastupitelé schválili na svém červnovém zasedání poskytnutí slevy 30% na nájemném, resp. pachtovném pro podnikatele, kteří mají od města pronajaté nebytové prostory.

Česká Lípa: Město snížilo podnikatelům nájem o 30 %
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Podmínkou pro poskytnutí této slevy je absence dluhu vůči městu k 29. 2. 2020 a využívání nebytových prostor pro provozování maloobchodní podnikatelské činnosti nebo poskytování služeb zákazníkům. Sleva je podnikatelům poskytnuta za období od 1. dubna do 30. června.

Všem podnikatelům, kteří splňují nastavené podmínky, odešle město poštou novou dohodu. Pokud budou chtít této slevy využít, musí tuto dohodu podepsat a doručit zpět na českolipský městský úřad do 10. září 2020.

Opatření má podnikatelům pomoci zmírnit dopady koronavirové krize na jejich podnikání. Zastupitelé přistoupili k tomu rozhodnutí mimo jiné i z důvodu vyhlášení vládního programu podpory podnikatelů s názvem „COVID-Nájemné“. V rámci tohoto programu mohou podnikatelé získat 50 % dotaci na úhradu nájemného. Jednou z podmínek získání této dotace však je, aby pronajímatel poskytl nájemci slevu na nájemném minimálně 30%. Pokud tedy podnikatelé se svou žádostí uspějí, získají celkovou slevu na nájemném ve výši 80 %.

„Město Česká Lípa vždy podporovala a nadále podporuje podnikatele, protože bez nich se žádné město ani obec neobejde. Je pro nás důležité, aby ve městě bylo dostatek firem, které poskytují zaměstnání našim občanům a dostatek obchodů s kvalitním zbožím. Sleva na nájemném je tedy určena co nejširšímu spektru podnikatelů, protože chceme v této krizové situaci podat pomocnou ruku co největšímu počtu lidí,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a dodala, že přijaté opatření sníží příjem města z nájmů o cca půl milionu korun.

Před přijetím tohoto usnesení již českolipští radní schválili odložení platby nájemného o půl roku se splatností do dvou let. Během jara bylo na městský úřad doručeno cca 40 žádostí o snížení či odpuštění nájemného, a to nejen z nebytových prostor, ale i z pozemků.

„Žádosti podnikatelů, na které se nevztahuje usnesení z červnového zasedání zastupitelstva, budeme individuálně řešit na podzim. Před projednáním v radě či zastupitelstvu města budou žádosti posouzeny příslušnými výbory,“ doplnil českolipský místostarosta Martin Brož.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…