Česká Lípa: Město uctí památku obětí pochodu smrti

19.04.2019 13:49

Již pět let si Česká Lípa připomíná smutný den v jejích dějinách. 6. května 1945 bylo na českolipském vlakovém nádraží z vagonu vyneseno 17 těl židovských obětí pochodu smrti z tábora Schwarzheide do Terezína.

Česká Lípa: Město uctí památku obětí pochodu smrti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na počest této smutné události a jako připomínku své židovské minulosti město i letos pořádá vzpomínkovou pietní akci s názvem Česká Lípa židovská.

Ta se v letošním roce uskuteční v pátek 3. května od 15 hodin, sraz účastníků akce je u sochy ženy na náměstíčku v Městském parku. U sochy proběhne pietní akt, v rámci kterého vystoupí žáci základní umělecké školy a zároveň bude do záhonu vedle sochy symbolicky zasazeno 17 žlutých květin, které připomenou životy vyhaslé při pochodu smrti. Po zasazení květin pak proběhne ještě pietní akt u pomníku válečných obětí taktéž v Městském parku.

Od 16:00 je ještě naplánována prohlídka starého židovského hřbitova na Střelnici s historikem Ladislavem Smejkalem. Na akci opět s městem spolupracuje také restaurace Wildcook v KD Crystal, která na 3. května nachystá polední židovské menu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…