Česká Lípa: Radní schválili plán zimní údržby

26.11.2019 13:06

Česká Lípa je na zimu připravená. Společnost AVE CZ, s.r.o., která se ve městě stará o zimní i letní údržbu komunikací, je připravena v případě sněžení okamžitě vyrazit do ulic. K dispozici má celkem 2 velké sypače, 8 malých, dvě party pracovníků na ruční úklid a stovky tun posypového materiálu – soli, štěrku a písku.

Česká Lípa: Radní schválili plán zimní údržby
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Českolipští radní navíc na svém jednání v úterý 19. listopadu schválili plán zimní údržby.

Tento plán je platný až do roku 2022, kdy firmě AVE skončí rámcová smlouva na poskytování služeb. Nejvýraznější změnou je, že se počínaje letošní zimou bude více solit a méně sypat inertním materiálem.

„Solit nebudeme pouze cesty v parcích a také cesty podél vodních toků, kde budeme používat inertní materiál. Všude jinde budeme pro úklid komunikací i chodníků v zimě používat primárně sůl. K této změně jsme se rozhodli i na základě požadavků občanů, kterým vadilo, že si inertní materiál zanášejí do vchodů, bytů i provozoven,“ uvedl místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer.

Pro potřeby zimní údržby je více než 100 km komunikací a přes 180 km chodníků v České Lípě rozděleno do tří skupin podle toho, jak rychle je nutné ulice po spadu sněhu uklidit. Silnice v prvním pořadí je město povinné uklidit do 4 hodin po spadu sněhu, sem patří např. ulice Šluknovská, Okružní, Antonína Sovy, Erbenova. V druhém pořadí jsou ulice, které město musí uklidit do 12 hodin po spadu sněhu, patří sem také schody, lávky a podchody. Ve třetím pořadí jsou pak ulice a přidružené obce, které je město povinno uklidit nejpozději do 48 hodin po spadu sněhu. Jedná se o místa, která nejsou z hlediska dopravy příliš frekventovaná. Rozdělení ulic do jednotlivých skupin zůstalo stejné jako v roce 2018.

„Díky solení se sníží náklady na jarní úklid, který se navíc výrazně urychlí, protože nebudeme muset z ulic odvážet velké množství nahromaděného posypu. Sníží se také prašnost ve městě. Rovněž zamezíme zanášení kanálů a vpustí, které jsme v letošním roce museli složitě čistit,“ vyjmenovala důvody pro zavedení solení starostka České Lípy Jitka Volfová a zároveň doplnila, že zimní údržbu bude město řešit operativně tak, aby se povedlo zajistit maximální průjezdnost komunikací a průchodnost chodníků. „Zároveň však chceme poprosit občany o pochopení, není možné mít po sněžení hned všechny ulice ve městě čisté. Apelujeme na řidiče, aby přizpůsobili jízdu klimatickým podmínkám a stavu vozovky, chodce prosíme, aby chodili opatrně a dbali na to, aby se jim nic nestalo,“ dodala starostka.

Aktuálně schválený plán zimní údržby bude dostupný na webových stránkách města v sekci „Úklid komunikací“. Zimní údržba přijde Českou Lípu v průměru na 15 milionů korun ročně, samozřejmě v závislosti na počasí.

Místa, kde bude údržba probíhat pouze inertním materiálem:

  • Městský park
  • park Dr. M. Horákové
  • park v Bulharské ulici před autobusovým nádražím + nádražím ČD
  • park u KD Crystal
  • park nad a pod městským hřbitovem
  • park v ulici 5. května (Vrchlického)
  • park v Litoměřické ulici (k Peklu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…