Česká Lípa: Rozhledna na Špičáku se znovu otevře veřejnosti

16.03.2015 21:04

Jedna z dominant České Lípy, vrchol kopce Špičák s rozhlednou, je již několik let uzavřena veřejnosti. Současnému vedení radnice se však podařilo domluvit se současným majitelem, který souhlasil s mimořádným zpřístupněním této stavby lidem. Ti si tak po dlouhých letech budou moci znovu vychutnat pohled z rozhledny, ze které mají Českou Lípu jako na dlani.

Česká Lípa: Rozhledna na Špičáku se znovu otevře veřejnosti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Na rozhledně je v současné době umístěno mnoho antén a vysílačů za mnoho milionů korun a je důležité, aby se tyto technologie při prohlídce nepoškodily. Chci proto požádat českolipské dobrovolné hasiče o pomoc a ochranu těchto zařízení. Konkrétní datum zpřístupnění rozhledny ještě nemáme, ale plánujeme jej někdy na jarní či letní měsíce, kdy je jistota hezkého počasí a dobré viditelnosti. Věřím, že šanci vystoupat na rozhlednu na Špičáku lidé ocení a přijdou v hojném počtu,“ uvedl místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Rozhledna na Špičáku byla slavnostně otevřena 10. května 1885, o její vznik se zasloužil Severočeský exkurzní klub. Tomu se podařilo na její stavbu nashromáždit pět tisíc zlatých, rozhledna nesla jméno korunní princezny Stefanie. Svou největší slávu si rozhledna odbyla ještě před oběma světovými válkami, od roku 1945 postupně chátrala. V roce 1997 rozhlednu koupila soukromá společnost, opravila ji a stavba poté začala sloužit jako vysílač.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…