Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

23.05.2024 7:17 | Tisková zpráva

Téměř třicet sedm let ležela pod kamenným podstavcem sochy V.I. Lenina, která stála v prostranství před dnešní základní uměleckou školou u Děčínské ulice v České Lípě, ukrytá měděná časová schránka.

Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Ve středu 22. května byla na českolipské radnici tato schránka za přítomnosti členů vedení města, ředitele Státního okresního archivu Česká Lípa PhDr. Petra Kozojeda a ředitele Vlastivědného muzea a galerie Ing. Zdeňka Vitáčka schránka otevřena. Obsahovala papírové dokumenty ve dvou plastových deskách, bohužel značně poškozené vlhkostí. Obsah město předalo řediteli archivu k dalšímu zkoumání a restaurování.

Obsah schránky velkým překvapením nebyl, zarážející však byl špatný stav papírových dokumentů. Schránka totiž nebyla dostatečně pevně uzavřena a papírové dokumenty byly ve schránce jen volně vložené do plastových desek, které nezabránily jejich poškození kvůli vlhkosti. Ve schránce se našla zakládací listina, která obsahuje informace o soše jako takové, o městě a jeho tehdejších představitelích a také informace o plánech do budoucna až do roku 2000. Také informace o architektonickém řešení sochy a Českolipský nástup z 24.9. 1987. V nejlepším stavu se paradoxně zachovaly právě noviny. V českolipském archivu se nyní pokusí listiny zachránit.

Časovou schránku objevili pracovníci města při odstraňování kamenného podstavce před zuškou na konci března letošního roku. Podstavec město nechalo odstranit kvůli úpravě celého prostoru.

„Měli jsme informaci, že by v podstavci měla schránka být. Měli jsme proto radost, když jsme ji opravdu objevili. Pečlivě jsme schránku uschovali na úřadě a zorganizovali toto slavnostní otevření. Jedná se o nejvíc intenzivní kontakt s historií, když víte, že jste prvním člověkem, který obsah schránky po téměř třiceti sedmi letech vidí. Jsem zvědavá, jestli se podaří listiny zachránit. Máme určité štěstí, že kopie zakládací listiny mají v českolipském archivu uložené a díky tomu víme, co listina obsahuje. Pokud se dokumenty podaří zachránit, rádi bychom u příležitosti letošního třicátého pátého výročí sametové revoluce uspořádali drobnou výstavu, aby se občané na listiny mohli přijít podívat,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Socha V. I. Lenina byla před tehdejší budovou ÚV KSČ v České Lípě odhalena 31. října 1987 v 10:00 za přítomnosti delegace vedené tajemníkem ÚV KSČ Vasilem Bilakem a za účasti delegací z družebních okresů Hainichen a Alexandrov. Autorem sochy byl zasloužilý umělec akademický sochař Ludvík Kodym, profesor VŠUP Praha. Autorem architektonického řešení byl prof. ak. Arch. Jan Sedláček CSc., vedoucí katedry architektonické tvorby FA ČVUT Praha.

Socha se ale na svém místě příliš dlouho neohřála. Již 12. 4. 1990 totiž rada Mě NV Česká Lípa uložila Technickým službám Česká Lípa sejmutí sochy V. I. Lenina i Rudoarmějce a jejich řádné uložení do depozitáře.

Ačkoli se v minulosti uvažovalo o prodeji sochy či jejím roztavení, socha do dnešního dne zůstala nepoškozená, uložená ve skladovacích prostorách města Česká Lípa. Naposledy ji mohli občané vidět v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce v roce 2019. Zpřístupnit veřejnosti ji město plánuje i letos v listopadu, a to v rámci oslav 35. výročí sametové revoluce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…