Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2022

16.12.2021 13:02 | Tisková zpráva

Především investovat chce v roce 2022 město Česká Lípa. Vyplývá to alespoň z čísel rozpočtu města na příští rok, který zastupitelé schválili na svém posledním letošním jednání 15. prosince. Česká Lípa počítá s příjmy ve výši 809, 416 mil. Kč, což je o 32,3 mil. Kč více než v roce 2021. Vydat město plánuje více než miliardu korun, a to konkrétně 1,12 mld. Kč. Rozpočet je schválený jako schodkový, schodek činí 311,021 mil. Kč a je o více než 135 milionů vyšší než v roce letošním. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude město financovat z vlastních zdrojů, především z přebytků z minulých let. S rozpočtem na příští rok zastupitelé schválili také střednědobý výhled rozpočtu na roky 2023 – 2025.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2022
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Rozdíl mezi příjmy a výdaji je dán především plánovanými velkými investicemi a také investicemi, které se nepodařilo realizovat v roce 2021 a byly přesunuty na rok 2022. Schodek chce město financovat z investičního fondu (130mil. Kč na rekonstrukci Jiráskova divadla a 5 mil. Kč na přípravu rekonstrukce Kounicova domu), z přebytků hospodaření z minulých let a peněz získaných díky uložení finančních prostředků na krátkodobé termínované vklady s vysokým úročením.

„Filosofie skládání rozpočtu je stále stejná. Snažíme se co nejvíce držet na uzdě provozní náklady a peníze vkládat do investic s tím, že udržíme výši finančních prostředků v dotačních programech města. Takto jsme k přípravě rozpočtu přistupovali i letos. Schodek je dán plánovanými velkými investicemi, kterými jsou především dokončení rekonstrukce Jiráskova divadla, modernizace budovy bývalé České pojišťovny na novou úřadovnu a zahájení stavby venkovního koupaliště v Dubici. Bohužel jsme museli také do příštího roku přesunout dokončení některých investic, u kterých se nám nepodařilo včas získat zhotovitele, a to zejména kvůli krizi ve stavebnictví způsobené pandemií. Město je však i nadále v dobré finanční kondici. V minulých letech se nedařilo příliš investovat, peníze se ukládaly, a proto si nyní můžeme dovolit velké investice bez toho, abychom si museli půjčovat,“ vysvětlila starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila: „Těším se, že se nám podaří dokončit nebo rozjet dlouhodobé projekty, na které se ve městě čeká mnoho let. Pro město a jeho občany je to moc dobře.“

Výše kapitálových výdajů, tedy objem peněz, které v příštím roce půjdou na investice, je 416,232 mil. Kč, což je částka o téměř 117 milionů vyšší, než v roce 2021. Mezi nejvýraznější investice patří dokončení rekonstrukce Jiráskova divadla (130 mil. Kč), přestavba bývalé budovy České pojišťovny na novou úřadovnu MěÚ (95 mil. Kč), rozjezd stavebních prací na výstavbě venkovního bazénu v přírodním areálu v Dubici (40 mil. Kč), výstavba nového skateparku u ZŠ 28. října (23 mil. Kč) a lávky ze Svárova na Kopeček (17 mil. Kč).

„Kromě dokončení velkých projektů ale počítáme také s dalšími fázemi projektové přípravy rekonstrukce Kounicova domu a Škroupova náměstí. Chceme také připravit rekonstrukci pavilonu E v ZŠ Speciální Jižní, což je poslední pavilon, který ještě neprošel rekonstrukcí a ze kterého se v příštím roce přestěhuje školka do nové třídy v sousední základní škole. Pamatujeme samozřejmě také na drobnější opravy školských zařízení, ke kterým patří především výměna oken, přístavbu Domu humanity v Dubické ulici nebo přípravu revitalizace Dlouhé ulice na sídlišti Špičák. Chceme také vyhlásit architektonickou soutěž na podobu nové hlavní pobočky knihovny v centru města,“ vyjmenoval místostarosta České Lípy Martin Brož.

V příštím roce si finančně polepší některé stěžejní položky v rozpočtu odboru správy majetku, který se stará o údržbu a opravy komunikací, veřejné osvětlení, zeleň, dětská hřiště nebo odpadové hospodářství ve městě. Bude v nich připraveno více peněz.

„Pro rok 2022 jsme posílili rozpočet na údržbu zeleně o dva a půl milionu, na opravy komunikací, lávek, schodů a obnovu dopravního značení dáme o tři miliony více a přidali jsme také do rozpočtu na údržbu dětských hřišť. Věříme, že se tyto kroky pozitivně odrazí především ve vzhledu města. Plánujeme opravit více komunikací a chodníků a chceme si dát ještě více záležet na údržbě zeleně. Co nás samozřejmě netěší, jsou o tři miliony vyšší výdaje na odpadové hospodářství a také další milion korun, které jsme museli přidat do rozpočtu na zajištění městské hromadné dopravy. U MHD je stále patrný výpadek cestujících kvůli koronaviru, je tedy třeba tento mínus v příjmech z jízdenek doplnit z městského rozpočtu. Musíme samozřejmě také počítat s růstem cen pohonných hmot,“ uvedl českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer.

V řeči čísel: na veřejnou zeleň je v příštím roce vyčleněno 16 mil. Kč (z toho je 1 mil. Kč připraveno na koncepci rozvoje Městského parku a 400 tis. Kč na pořízení velkých nádob na zeleň do centra města), na opravy komunikací je v rozpočtu rovných 20 mil. Kč, na obnovu dětských hřišť pak 1,15 mil. Kč (na samotnou údržbu je připraveno dalších 1,45 mil. Kč), na odpadové hospodářství 53 mil. Kč a na MHD 57 mil. Kč.

S vyššími rozpočty budou také v příštím roce hospodařit příspěvkové organizace města Kultura a Sport. „Navýšením rozpočtu částečně sanujeme výpadek příjmu ze vstupného, se kterými se musely příspěvkové organizace v letošním roce vyrovnat, svou roli hraje také zvyšování cen energií. Pro kulturu pak máme vyčleněny další finanční prostředky na rekonstrukci podlahy v hlavním sále KD Crystal nebo na nákup baletizolu do nového Jiráskova divadla. I nadále počítáme s mimořádnými příspěvky festivalu Lípa Musica i kinu Crystal a veřejnému akváriu. Zároveň mě těší, že se podařilo udržet výši finančních prostředků v kulturním a sportovním dotačním programu na stejné úrovni, jako letos,“ doplnil radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…