Česká Lípa nechá zpracovat koncepci revitalizace Městského parku

19.09.2021 8:38 | Tisková zpráva

Jasnou vizi o budoucnosti Městského parku v centru České Lípy chce mít českolipská radnice. Nechá si proto zpracovat koncepci revitalizace této deset hektarů velké zelené plochy. Město nyní hledá firmu, která koncepci zpracuje, zadávací podmínky veřejné zakázky již schválili českolipští radní.

Česká Lípa nechá zpracovat koncepci revitalizace Městského parku
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Hodnotícím kritériem veřejné zakázky bude nejen cena, ale také doba zpracování koncepce. Dokument by měl obsahovat analytickou část, tedy zhodnocení stávajícího stavu, dále návrhovou část a také časový plán postupné realizace změn. Kromě samotného Městského parku bude koncepce řešit také budoucí využití louky u sídliště Sever, na které je nyní psí park a dětské hřiště.

„Městský park je strategická plocha v centru města. Přáli bychom si, aby se park stal místem, kde budou naši občané i turisté smysluplně trávit svůj volný čas, kde například prožijí celé odpoledne s dětmi nebo přáteli. Nyní je park spíš průchozím bodem bez jasné vize, kde se vše řeší lokálně. A právě to bychom chtěli koncepcí revitalizace změnit. Moc se těším na návrhy vítězné firmy, jsem zvědavá, s čím přijdou. Na radnici určitou představu máme, ale nechceme nikoho ovlivňovat. V průběhu zpracování koncepce samozřejmě také počítáme se zapojením veřejnosti. Občané by měli mít možnost si říci, co by mělo v parku v budoucnu být nového a za čím by do parku rádi chodili,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová a podotkla: „V budoucnu bychom chtěli, aby revitalizovaný park a zeleň v centru města měl na starosti kvalifikovaný zahradník, který by se staral jen o tyto části města.“

Koncepce by neměla být zaměřena pouze na revitalizaci zeleně, ale také by měla řešit využití parku i pro volnočasové aktivity. Koncepce by měla počítat také se změnou mobiliáře, úpravou chodníčků nebo veřejného osvětlení. V parku by měly být v budoucnu vytvořeny také lepší podmínky pro pořádání kulturních akcí, jako je vybudování toalet a dostatečného připojení k elektřině, i s tím se tedy musí v koncepci pracovat.

„Kromě návrhu budoucí podoby parku je nutné, aby koncepce obsahovala také návrh budoucího systému údržby a správy parku. Chceme, aby nám změny v parku vydržely dlouhá léta, aby tam vše bylo krásné, a to vyžaduje také správnou péči,“ doplnil místostarosta České Lípy Martin Brož.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…