Česká Lípa podruhé spustí systém forenzního značení kol

28.07.2020 20:27

Přiřadit kolům, koloběžkám nebo invalidním vozíkům jedinečnou DNA, díky které jsou v případě krádeže lépe dohledatelné, to je smyslem tzv. forenzního značení.

Česká Lípa podruhé spustí systém forenzního značení kol
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Tento způsob označování drahocenných dopravních prostředků nabídlo město Česká Lípa svým občanům už v loňském roce. Jelikož se projekt setkal s velkým úspěchem a všechny značící sady našly své majitele, spouští tento projekt město Česká Lípa letos znovu.

Stejně jako v loňském roce bude k dispozici 200 sad k označování jízdních kol nebo koloběžek a 50 sad pro invalidní vozíky. Označování bude opět probíhat na dětském dopravním hřišti, rezervační systém bude spuštěn s největší pravděpodobností v srpnu opět na webu ZDE. O spuštění systému se občané dozvědí s předstihem.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

„Těší nás, že projekt forenzního značení kol byl v loňském roce úspěšný, rádi v něm tedy pokračujeme i v letošním roce. Služba bude pro občany zdarma, navíc si lidé budou moci zvolit termín označení, který jim nejvíc vyhovuje. Chtěla bych však poprosit, aby tyto termíny lidé dodržovali. Pokud se nebudou moci dostavit, je nutné se předem omluvit, náhradní termíny bez omluvy již dávat nebudeme. O službu má zájem mnoho občanů a byla by škoda, kdyby se nedostalo na ty, kteří o službu opravdu stojí,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Forenzní značení kol je metoda, pomocí které je možné jízdní kola, koloběžky nebo invalidní vozíky označovat unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, které nejsou viditelné pouhým okem. Takto označené kolo má pak svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Mikrotečky s kódem jsou neviditelné, dopravní prostředek je však označen viditelnou samolepkou, která potencionální pachatele informuje, že je opatřen syntetickou DNA a zaregistrován v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení. Při označením kola navíc nedochází k jeho estetickému či faktickému poškození. Samolepky lze aplikovat za hezkého počasí, kdy je minimum prachu a vlhkosti.

U označování kola bude přítomen zaměstnanec českolipského městského úřadu a příslušník městské policie. K označení musí mít lidé občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu ke kolu. Pokud kupní smlouvu občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola či invalidního vozíku. V loňském roce nechalo město takto označit koloběžky, které jsou k zapůjčení v českolipském infocentru. V letošním roce si nechají označit svá dvě nová služební kola městští strážníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…