Česká Lípa upraví jízdné v městské hromadné dopravě

21.07.2021 19:00

Zhruba o čtvrtinu zvýší Česká Lípa od 1. srpna 2021 jízdné v městské hromadné dopravě. U hotovostních jízdenek půjde o úpravu ceny o 25%, u bezhotovostní jízdenky OPUSCARD o 20%. Naposledy provedlo město změnu cen jízdenek v roce 2012.

Česká Lípa upraví jízdné v městské hromadné dopravě
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Město Česká Lípa drželo stejnou cenu jízdenek téměř deset let, přestože se náklady na zajištění městské autobusové dopravy neustále zvyšují. Proto jsme se rozhodli přistoupit k úpravě jízdného, podobně jako jiná města a kraje v republice. Cestující se však nemusejí příliš obávat, protože zvýšení ceny není velké. Navíc dojde i k urychlení odbavení, protože současné ceny přinášejí časové ztráty při manipulaci s penězi, nové ceny budou z tohoto hlediska výrazně příznivější,“ uvedl místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer a doplnil, že tato úprava by měla do městského rozpočtu přinést o cca 2,5 mil. Kč více, v letošním roce víc o cca milion korun.

V praxi úprava ceny pro cestující znamená, že za hodinovou přestupní jízdenku v rámci MHD zaplatí namísto stávajících 16 Kč dvacetikorunu, děti, studenti a senioři nad 65 let pak namísto čtyř korun pětikorunu. Cena jízdenky OPUSCARD, kterou mohou cestující používat i pro cesty linkovými autobusy či vlaky, se zvýší o 20%.

Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1.4.2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa s.r.o., smlouvu s městem má až do 31.3.2029. V letošním roce má město pro zajištění městské hromadné dopravy v rozpočtu vyčleněnou částku 56 mil. Kč.

Tarif MHD platný od 1.8. 2021 najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…