Česká Třebová: Rybičkova hrobka opravena

30.05.2022 9:15 | Tisková zpráva

Při vstupu na městský hřbitov nelze přehlédnout secesní Rybičkovu hrobku. Její umístění i velikost plně odpovídá skutečnosti, že je zde pochováno několik starostů České Třebové z tohoto významného rodu.

Česká Třebová: Rybičkova hrobka opravena
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

To je ostatně také důvodem, proč péči o hrobku obstarává město, které v minulém roce zadalo zakázku na její opravu. Dílo pak bylo od zhotovitele převzato v minulém týdnu. 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Práce, které začaly na podzim minulého roku, započaly rozkrytím hrobky a krycí desky s rámy byly s pomocí jeřábu přesunuty mimo hrob. Poté byla hrobka zakryta, aby tzv. vyvětrala. Po několika dnech byly přendány ostatky do speciálních pytlů a uloženy na bezpečné místo.

Dále byly probourány všechny stropy a následně demontovány pravý a levý okrasný rám hrobky z důvodu nevyhovujícího základu pod nimi. Za pomoci bagru byla také odstraněna veškerá suť z hrobky (cca 15 metrů krychlových). Následovaly práce na předezdívkách a proběhlo očištění a nátěr traverz. Mezitím byly také rozebrány obvodové rámy, které prošly srovnáním a zabetonovány. Proběhlo zakrytí hrobky PZD deskami. Za pomoci jeřábu se pak na hrobku začaly skládat horní rámy. Po provedení úprav na dně hrobky byly navráceny ostatky a hrobka byla zakryta deskami. Závěrečné práce obsahovaly vylití betonu, vyčištění a zaspárování hrobu, obnovu písmu a opravy zadní strany pomníku.

Cena díla dle smlouvy činila celkem 443 000 Kč. Vzhledem k vícepracím, které si v průběhu rekonstrukce vyžádalo především počasí, lze předpokládat drobné odchýlení od této ceny. Připravovaný dodatek počítá s navýšením o 41 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…