Česká Třebová: Základní umělecká škola slaví 75 let

01.11.2020 18:05

Výuka v hudební škole v České Třebové byla zahájena na podzim roku 1945. Tříčlenné kuratorium vedl učitel Josef Holoubek.

Česká Třebová: Základní umělecká škola slaví 75 let
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Učilo se v náhradních prostorách - učebnách škol a přechodně i v soukromých bytech. Situace se zlepšila, když národní výbor škole přidělil budovu bývalého hotelu Andrlík v Kozlovské ulici. Od roku 1946 byl jmenován prvním ředitelem školy Jaroslav Vaníček. V roce 1958 nastupuje Antonín Šimeček. Škola se rozšířila o další obory, vznikla Lidová škola umění. Druhou budovu pro taneční, výtvarný a literárně dramatický obor získala škola v bývalém Dělnickém domě.

Dalšími řediteli školy byli Eduard Vaníček, Jindřiška Vaníčková a od roku 1991 Bohuslav Mimra. Vznikla Základní umělecká škola, jakou známe dodnes. Po velkém stěhování na přelomu století má Zuška druhou budovu na Tyršově náměstí. Od roku 2014 vede školu Jarmila Holcová.

Vzhledem k letošním problémům s dvojím přerušením prezenční výuky nebylo možné ani zčásti realizovat program, připravený k oslavám výročí školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…