Česká Třebová: Závěr období vegetačního klidu bude využit k dalšímu nutnému kácení

08.03.2021 8:38

Od počátku letošního roku probíhají na svahu v lokalitě Benátky prořezy větví a kácení stromů, které si kladou za cíl zajistit bezpečnost objektů garáží pod svahem. Práce v lokalitě jsou rozděleny do tří etap, během kterých bude celkem vytěženo 250 kubíků dříví. Již v pondělí osmého března započne poslední etapa těchto prací.

Česká Třebová: Závěr období vegetačního klidu bude využit k dalšímu nutnému kácení
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Zároveň budou zahájeny dočišťovací práce na stráni, které budou kromě úklidu větví zahrnovat také likvidaci černé skládky. Po uplynutí jednoho vegetačního období se zjistí, které stromky zůstaly po těžbě zachovány a kde bude na základě doporučení lesního hospodáře přistoupeno k zalesnění novými stromy. Rozsáhlá těžba se bohužel v nejbližší době nevyhne ani lokalitě na Jelenici, kde bylo zjištěno pokračující napadení kůrovcem. Přistoupit ke kácení zde bude nutné i v mladých lesních porostech. Kůrovcové stromy musí být vytěženy a odvezeny z lesa nejpozději do poloviny dubna, aby nedocházelo k dalšímu šíření tohoto škůdce.

V minulém týdnu také došlo k pokácení dvou příliš blízko sebe rostoucích bříz na Novém náměstí a stříbrného smrku u městské polikliniky, který byl proschlý. V následujícím týdnu dojde na území našeho města k dalším nutným zásahům. Rozhodnutí o povolení ke kácení dřevin bylo často vydáno orgánem státní správy již v roce 2020, ale vzhledem k nedostatku kapacit se nepodařilo stromy v minulosti porazit. O tom, že zásahy uvedené dále v textu jsou skutečně potřebné, vypovídají také přiložené fotografie dřevin.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

První lokalitou, kde v příštích dvou týdnech dojde ke kácení, je okolí sídliště Borek, kde bude pokáceno devět topolů ohrožujících přiléhající komunikaci a parkovací plochy, dva výrazně proschlé duby a několik dalších menších stromů se zdravotními defekty. Kácení se nevyhne ani městskému parku Javorka, kde bude poražen javor s mrazovou trhlinou, na kterém byly v podzimním období zpozorovány houby. Dále bude v městském parku pokácena také suchá lípa a borovice vejmutovka s prasklinou po celé délce kmene a plodnicí hnědáku. U železničního podjezdu na ulici Kozlovská pak budou pokáceny dva šupinovkou ve větvení napadené jasany.

Minimálně částečnou uzavírku komunikace si pravděpodobně vyžádá kácení v ulici Lidická, kde budou pokáceny dva javory kleny se suchým terminálem, jedna vrba nebezpečně vykloněná nad komunikaci a dva smrky, z nichž jeden má trhlinu na kmenu a druhý je mechanicky poškozen pravděpodobně od nákladního automobilu. Pokácen bude také jeden seschnutý buk napadený vějířovcem obrovským, stojící u krematoria po pravé straně od vstupní brány.

Kácení v parku u krematoria, které v polovině února vyvolalo četné reakce obyvatel našeho města, je od minulého týdne prošetřováno Českou inspekcí životního prostředí, která si zároveň vyžádala všechna rozhodnutí o povolení ke kácením, která se uskuteční v tomto roce. Pokud inspekce shledá jakékoliv pochybení a město obdrží závěr tohoto šetření, bude o něm veřejnost v plném rozsahu informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…