České Budějovice: Děti z Větrné relaxují v solné jeskyni

10.04.2019 10:13

Děti z českobudějovické mateřské školy Větrná si v rámci svého jarního programu užívají mimo jiné také relaxaci v solné jeskyni. Opakované pobyty v prostředí plném soli jsou nejen příjemnou formou odpočinku, ale mají také velmi blahodárný vliv na dětský organismus.

České Budějovice: Děti z Větrné relaxují v solné jeskyni
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Solnou jeskyni navštěvují všechny naše děti od tří do šesti let. Výjimkou jsou pouze ty úplně nejmenší, dvouleté. Kůry ve slaném prostředí, které jsou svými účinky srovnatelné s pobytem u moře, jsme načasovali na jaro především s ohledem na obrovský rozvoj alergií právě v tomto období,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Větrná v Českých Budějovicích Kamila Finková.

Prostory solné jeskyně slouží k relaxaci, odpočinku a léčebným účelům. Zvláštní mikroklima vytváří v prostoru jeskyně prostředí, ve kterém se ze soli uvolňují prvky jako je jód, selen, magnézium, vápník a další. Pobyt v „jeskyni“ je tak vhodným doplňkem léčby některých onemocnění. Pomáhá například při astmatu, onemocnění průdušek, chronické rýmě, dýchacích potížích, zlepšuje funkci srdce, upravuje krevní tlak, zvyšuje odolnost imunitního systému, zlepšuje funkci štítné žlázy, je vhodný pro jedince trpící záněty krku, hrtanu, různými druhy alergií, sennou rýmou, dermatologickými problémy a příznivě působí proti stresu a únavě.

„Zhruba pětačtyřicetiminutovou „terapii“ v příjemně osvětleném prostředí solné jeskyně zvládají děti zcela bez problémů a zpět do školky se vrací spokojené a odpočinuté,“ poznamenala Finková.

Vedle lehátek mají v solné jeskyni děti k dispozici hračky obvyklé pro klasické pískoviště. Jen písek v tomto případě nahrazuje jemná bílá sůl. Solí jsou obloženy i stěny a strop „jeskyně“. V rohu místnosti je dokonce malý „vodopád“ se solankou, tedy roztokem anorganické soli ve vodě. Pro žáčky z Větrné, z nichž mnozí mají za sebou zimní kurzy lyžování a bruslení, jsou solné terapie součástí dalšího programu mateřinky a tím je správný odpočinek.
Výraz „umění odpočívat“ nabírá v současné uspěchané době na stále větším významu. Ukazuje se totiž, že lidé odpočívat neumí. Únava a přetížení způsobuje stres a ten pak často i velmi závažné zdravotní problémy. Zrychlený životní styl dospělých se pak přenáší z rodičů i na děti. V českobudějovické Mateřské škole Větrná se proto již zcela cíleně děti odpočívat učí.

Mateřinka ve Větrné ulici, která je umístěna v klidné lokalitě mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Máj a Šumava, je známá mimo jiné svým velmi aktivním přístupem k zavádění nových metod výchovy a péče o nejmenší děti. Vychází přitom z  doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví (ŠPZ). Není proto překvapením, že do svého vzdělávacího programu zařadila i zdravý odpočinek.

Jeho součástí jsou nyní i návštěvy Solné jeskyně Grotto. Ta v Českých Budějovicích působí přibližně 16 let a nyní se přestěhovala do zcela nového objektu v ulici Plukovníka Malého v areálu bývalých čtyřdvorských kasáren nedaleko hokejového centra Pouzar. „Ceny pro školy a školky sjednáváme vždy individuálně a samozřejmě pod úrovní běžného ceníku pro jednotlivce,“ sdělila majitelka Solné jeskyně Grotto Jana Králová.

Mateřská škola Větrná v Českých Budějovicích je v současné době díky spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci jediným jihočeským vzdělávacím centrem, jež v rámci společného projektu, podpořeného Evropskou unií, připravuje učitelky mateřských škol na specifika péče o dvouleté děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…