České Budějovice: Kaple v Kališti má nový oltář

03.12.2020 14:51

Návesní kaple z roku 1872 v Kališti u Českých Budějovic se dočkala opravy původního oltáře.

České Budějovice: Kaple v Kališti má nový oltář
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Investici do rozsáhlého restaurování oltáře, poškozené církevní sochy, výmalby kaple a dalších rekonstrukcí ve výši přibližně 300 tisíc korun včetně DPH hradila Správa domů s.r.o. Odsvěcená kaple je již několik let v majetku města České Budějovice, pod které osada Kaliště patří.

„Původní oltář i se sochou pochází z roku 1874, při rekonstrukci byl objeven nápis s datem 18. 9. 1874 autora pana F. Ježka z Lišova. Oltář prošel v roce 1926 nějakou opravou, ale od té doby již žádné rekonstrukce nebyly prováděny. Obyvatelé Kaliště vyjádřili v dřívějších letech přání obnovit původní interiér kaple a ten se ke konci listopadu letošního roku podařilo dokončit. Bylo nutné dodělat nové části rukou sochy, nový kříž, nový podstavec oltáře, řezbu nad římsou, která se zcela rozpadla. Pochopitelně byly celkově ošetřeny dřevěné části přípravky proti dřevokaznému hmyzu a vlhkosti. Sochu obnovoval certifikovaný restaurátor. Jsem rád, že kaple již nebude ostudou Kaliště a těšit se z ní mohou i budoucí generace zdejších obyvatel,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…