České Budějovice: Město využije metodu EPC k financování oprav objektů

04.12.2022 13:26 | Tisková zpráva

České Budějovice by mohly ušetřit v příštích letech díky energetickým úsporám stovky milionů korun. Na financování oprav škol, školek či sociálních zařízení poprvé využijí takzvaný Energy Performance Contracting projekt, který je založen na principu smluvně zaručených úspor.

České Budějovice: Město využije metodu EPC k financování oprav objektů
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Podstatou je, že investici splácí majitel objektu postupně během deseti let z peněz uspořených za energie. Objem úspor garantuje dodavatelská firma.

„Celková investice na rekonstrukci vybraných objektů představuje částku zhruba 300 milionů korun. Počáteční investice z našeho rozpočtu budou nulové, protože se vše následně hradí z úspor,“ vysvětluje náměstek primátorky Michal Šebek.

Zateplení 5 škol a školek, instalaci nových vzduchotechnik, řídicí systém, několik tisíc LED svítidel s možností regulace osvětlení či fotovoltaické panely o celkovém výkonu 1,2 MWp na střechách objektů bude realizovat společnost MVV Energie CZ a.s. Uvedená energeticky úsporná opatření budou dokončena na sklonku roku 2023 a město tak sníží spotřebu tepla o 35 % a spotřebu elektřiny o téměř 50 %. Úspory se významně promítnou také na cenách vodného a stočného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…