České Budějovice: Uprchlíci dostanou průkazky na MHD

01.04.2022 16:43 | Tisková zpráva

Rada města schválila novou úpravu bezplatné přepravy občanů Ukrajiny, kteří uprchli před válkou.

České Budějovice: Uprchlíci dostanou průkazky na MHD
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Od začátku března jezdí ukrajinští uprchlíci zdarma a při případné kontrole jim stačí předložení pasu. Pro potřeby evidence cestujících je ale třeba, aby si zajistili průkazku, která je opravňuje k jízdě zdarma městskou hromadnou dopravou až do konce letošního roku. Průkazku si vyřídí v pobočce zákaznického centra dpravního podniku v přízemí OC Mercury u nádraží. Na místě předloží cestovní pas s vízem pro strpění vydaným Ministerstvem vnitra ČR nebo Policií ČR nebo jeho ekvivalent udělený z důvodu války na Ukrajině,“ uvedl primátor Jiří Svoboda s tím, že na vyřízení budou mít celý měsíc od data, kdy na jih Čech přišli.

V následujících týdnech bude dopravní podnik občany Ukrajiny o nové úpravě bezplatné přepravy informovat, revizoři pro ně budou mít přichystané informační letáky v ukrajinštině. Podrobnosti budou k dispozici i ve vozech MHD, na předprodejních místech, webu DPMCB (ZDE), v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) a na magistrátu města.

„Lidé, kteří do Česka dorazili už po začátku ruské invaze, tak samozřejmě budou mít čas se o této povinnosti dozvědět a zvláštní jízdní doklad si zajistit,“ říká ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš. Letáky budou mít revizoři přichystané následně i pro osoby, které do Českých Budějovic teprve dorazí.

Zvláštní jízdní doklad, který bude Ukrajince k bezplatným jízdám městskou hromadnou dopravou opravňovat, vystaví dopravní podnik bezplatně, a to včetně pořízení fotografie na průkazku. „Průkazka k dokladu bude zároveň použitelná i pro zřízení časové předplatní jízdenky, pokud se někteří Ukrajinci ani po konci roku nebudou moci do vlasti vrátit,“ upřesňuje Slavoj Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …