Český Krumlov: Třicet let hrdě neseme značku UNESCO

09.12.2022 18:35 | Tisková zpráva

Český Krumlov se pro svou jedinečnost dostal na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a právě dnes od zápisu na tuto listinu uplynulo 30 let.

Český Krumlov: Třicet let hrdě neseme značku UNESCO
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Zapsání na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO 4. 12. 1992 bylo pro naše město bezesporu zlomovým okamžikem v novodobé historii. Díky komplexu ničím nenarušené historické zástavby se jako jedno ze tří prvních měst ČR v roce 1992 dostalo pod ochranná křídla této organizace. Sám akt zapsání města na Seznam UNESCO byl významným signálem celému kulturnímu světu o tom, že na jihu Čech se nachází památkový skvost.

Jak to vlastně bylo

Československá republika navrhla v roce 1991 historické centrum Českého Krumlova v rozsahu území městské památkové rezervace k zápisu na Seznam světového dědictví. Podle jejího názoru centrum splňovalo kritéria pro hodnocení mimořádné univerzální hodnoty statku uvedená v Úmluvě o ochraně světového dědictví UNESCO. V nominaci mimo jiné stálo:

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

  • Historické centrum Českého Krumlova představuje jedinečně dochovaný a vývojově uzavřený městský celek, který nebyl ovlivněn v podstatě novějším vývojem a nebude ani ve výhledu modifikován.
  • Českokrumlovský architektonický soubor reprezentuje v neopakovatelném krajinném rámci složité terénní konfiguraci evropsky jedinečný historický městský celek.
  • Historické centrum Českého Krumlova dokládá vysokou úroveň stavební a umělecké činnosti 15. a 16. století. Zachovalo si nejen původní urbanistickou strukturu – parcelaci, hmotovou skladbu, tvar střech, výraz fasád, ale vyznačuje se také bohatstvím původních dispozic, klenutých prostorů a interiérů. Zcela ojedinělé je množství historických detailů tesařských, truhlářských, kovářských, zámečnických a kamenických. Tyto všechny hodnoty spolu s dramatickou konfigurací terénu a přírodním rámcem vytvářejí unikátní celek vysokého účinku.
  • Soubor českokrumlovských měšťanských domů je ojedinělým dokladem tradičního bydlení z období gotiky, renesance i následných slohových období s dochovanými dispozicemi, konstrukcemi i architektonickými detaily.

Mezinárodní rada pro památky a sídla (ICOMOS), poradní organizace Výboru pro světové dědictví, ve svém hodnocení uvedla: „Český Krumlov je vynikající příklad malého středověkého středoevropského města, které za strukturu a stavby v historickém centru vděčí své ekonomické význačnosti a relativně nerušenému organickému vývoji za více jak pět století. Město Český Krumlov se vyvíjelo v meandrech řeky Vltavy, která vytváří překrásný krajinný rámec. Jeho vývoj v čase je jasně čitelný z jeho budov a jeho urbanistické struktury. Český Krumlov je nesporně nejlépe zachovalý a nejreprezentativnější živoucí příklad středověkého středoevropského malého města.“

V červenci 1992 projednalo předsednictvo Mezivládního výboru pro světové dědictví (ICOMOS) návrhy na zápis historického jádra Českého Krumlova na Seznam UNESCO. Český Krumlov byl doporučen k zápisu na Seznam, ale výbor doporučuje České republice, aby přijala všechna nezbytná opatření k tomu, jak čelit velikému tlaku turistického ruchu, který by tuto památku mohl ohrozit. V září 1992 byla Česká republika oficiálně informována o zařazení nominace Českého Krumlova k zápisu na Seznam UNESCO (společně s Telčí a Prahou).

Na základě hodnocení ICOMOS, se kterým se Mezivládní výbor pro světové kulturní a přírodní dědictví na svém 16. zasedání v Santa Fe v roce 1992 ztotožnil, bylo 4. 12. 1992 historické centrum Českého Krumlova zapsáno na Seznam světového dědictví.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…