Český Těšín: Celostátní akce JEHLA již potřetí

12.04.2019 20:51

V úterý 16. dubna proběhne 5. ročník celostátní akce JEHLA zaměřené na sběr nebezpečného infekčního odpadu po narkomanech. MP Český Těšín se zapojí v počtu deseti zaměstnanců a bude pročesávat sídliště Svibice, centrum, sídliště Hrabinská, Mojská, Hornická, část Rozvoj, okolí škol, mateřinek apod.

Český Těšín: Celostátní akce JEHLA již potřetí
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Loni během jedné směny sesbíralo osm pracovníků Městské policie Český Těšín během akce Jehla celkem 36 použitých injekčních stříkaček. Strážnici nachodili dohromady desítky kilometrů a pročesávali terén důkladně. Nejvíce jehel – 29 – nasbírali strážníci, vybavení ochrannými rukavicemi a pinzetami, na sídlišti Svibice v ulici Cihelní, kde pobývají bezdomovci. Po jedné našli v dalších sedmi lokalitách. 

Městská policie Český Těšín se do celostátní akce letos zapojí potřetí, ale i dříve během pochůzkové činnosti i v tomto ohledu městští policisté „čistili“ parky a dětská hřiště. 

Strážníci tak předcházejí nebezpečí, jemuž jsou vystaveny hlavně děti, ale také domácí zvířata, hlavně psi a kočky. „Vedle očisty města je smyslem celé akce snížit také riziko šíření nakažlivých onemocnění a pomoci k hlubšímu povědomí o správném chování při nálezu injekční stříkačky. Strážníci proto apelují na veřejnost, aby v případě, že někde naleznou nebo zahlédnou infekční materiál, sami jej z důvodu vlastní bezpečnosti nesbírali, ale zavolali na linku „156“. Městská policie zajistí odborný sběr i jeho následnou likvidaci,“ řekl ředitel Městské policie Petr Chroboczek.

Celostátně v roce 2018 během akce strážníci ze 40 měst během jednoho dne společně sesbírali na dětských hřištích a rizikových místech téměř 1000 kusů použitých jehel a stříkaček. I když kontaminovaný materiál sbírají průběžně při své kontrolní činnosti, mají tyto specificky zaměřené akce velký smysl. Snižují riziko možné nákazy, připomínají veřejnosti správný postup při nálezu tohoto odpadu a poskytují strážníkům informace o pohybu drogově závislých osob. Množství nalezeného kontaminovaného odpadu se v posledních letech snižuje, ale riziko stále hrozí.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…