Český Těšín: Demografické údaje za rok 2013

06.01.2014 16:14

Rekordní počet stoletých, více svateb, mírný úbytek obyvatel a nové mateřinky

Český Těšín: Demografické údaje za rok 2013
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Městu Český Těšín jen mírně  - o 114 - ubylo obyvatel.  Přestalo ubývat sňatků a nejoblíbenějšími jmény byly vloni Vojtěch a Adéla. Město vloni trhalo rekord v dlouhověkosti – šest občanů oslavilo sté narozeniny, další tři měli na dortu číslici 101 a jeden 102.

Z 24.821 Českotěšínských na začátku loňského roku jich bylo po dvanácti měsících 24.707. Úbytek činí 114, z toho v důsledku stěhování město přišlo o 54 lidí, přirozený úbytek v důsledku rozdílu mezi narozenými a zemřelými činí 60. Údaje o cizincích jsou zveřejňovány později, před rokem jich zde žilo 796.

Míra úbytku obyvatel v Českém Těšíně je poměrně malá, i ve srovnání s okolními většími městy. Podle starosty Víta Slováčka je přirozený úbytek patrný v téměř všech velikostních skupinách obcí v kraji a je to trend dlouhodobý. Vinou je nízká porodnost a přirozená migrace především mladých lidí za vzděláním a za lepší prací.

„Snažíme se tento trend zmírnit různými typy pobídek, které jsou pro volbu „zůstat – nezůstat“ v rodném městě rozhodující. Jedním z nich je vytváření nových pracovních míst i pomocí podpory průmyslových zón. Jen za posledních několik let v nich u nás našlo zaměstnání asi tisíc lidí, což je v poměru k počtu obyvatel velmi vysoké číslo,“ uvedl starosta a dodal, že vedení vyvíjí investiční aktivity směřující k vytvoření dobrého místa pro život. Město Český Těšín je ve své velikostní skupině rekordmanem v příjmu evropských dotací, více než sto milionů získal na zlepšení života na sídlišti Svibice, jehož revitalizace bude pokračovat i letos.

Za poslední čtyři roky ve městě přibylo 49 míst v městských mateřinkách, nyní je zde umístěno 866 dětí. Vloni zde například vznikla speciální třída pro děti pracujících matek od dvou do tří let věku dítě, ale i soukromá anglickojazyčná školka v prostorách města, rovněž od dvou let.

Děti a sňatky

Českotěšínským rodičům se v roce 2013 narodilo 205 dětí, většinou v třinecké a karvinské porodnici. Zemřelo 265 našich občanů, 401 se jich přistěhovalo a odstěhovalo 455.

Na území města Český Těšín se konalo celkem 94 sňatků, z toho 55 občanských, 39 církevních, z celkového počtu sňatků jich bylo 7 s cizinci (Němec, Poláci, Izraelec). Vloni to bylo 91 sňatků, z toho 46 církevních. Více lidí si řeklo „ano“ na neobvyklých místech: v restauračních zařízeních, na molu Těšínské přehrady, na zahradě u rodinného domku. Matrika vydala 11 vysvědčení pro uzavření sňatku v zahraničí (4 Slovensko, 3 Polsko, 2 Německo, 1 Chorvatsko, 1 Mallorka.
Nejčastější dívčí v roce 2013: Adéla, Eliška, Ema, Laura. Nejčastější chlapecká: Vojtěch, Jan, Adam, Jakub, Daniel

Neobyklá dívčí: Hanna Raina, Lilly, Irmina, Heidi, neobvyklá chlapecká: Kacper, Tim, Timothy.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…