Český Těšín: Dnes opět začíná forenzní značení jízdních kol syntetickou DNA

24.08.2015 17:37

Tento týden bude Městská policie Český Těšín provádět také značení jízdních kol za pomoci syntetické DNA. Jedná se o novou a moderní metodu ochrany majetku prostřednictvím forenzního identifikačního značení.

Český Těšín: Dnes opět začíná forenzní značení jízdních kol syntetickou DNA
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Toto značení je zvláštní tím, že označení je vidět jen pod UV světlem (není tedy vidět pouhým okem). Každé takto označené kolo bude zaregistrováno jak v mezinárodní databázi výrobce tohoto značení, tak v Národním registru forenzního identifikačního značení. To v případě krádeže umožňuje individuální identifikaci každého takto označeného jízdního kola na celém území ČR. Každé označené jízdní kolo navíc bude vybaveno příslušnými samolepkami a upozorněními o vybavení ochranným prvkem.

V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola dle jeho typu, barvy, čísla rámu, vybavení, fotografie, pomohou výrobky s obsahem syntetické DNA odradit pachatele od úmyslu spáchat trestný čin, nebo jej usvědčit z jeho spáchání. Jízdní kolo chráněné syntetickou DNA je pro potenciálního zloděje bezvýznamné z pohledu jeho možného dalšího zpeněžení.

Samotné značení bude realizováno 24. 8.-28. 8.2015, od 8:00-14:00 hod.

Ke značení jízdních kol je nutné se předem objednat a to: od 20.7. 2015, v čase: 7:00-14:00 hod., tel: 553 035 902 – Chnúriková Gabriela, Městská policie Český Těšín

Občan města Český Těšín, který bude chtít tuto službu využít, bude muset prokázat, že je majitelem kola.

Při samotné evidenci je třeba doložit:
• občanský průkaz
• jízdní kolo (čisté), které bude zaevidováno (bude zapsáno výrobní číslo)
• doklad o způsobu nabytí jízdního kola (např. doklad o koupi, faktura,stvrzenka o zaplacení, kupní smlouva apod.). Pokud nelze doložit doklad o koupi, je možno tento nahradit čestným prohlášením o způsobu nabytí jízdního kola – sepisuje se na místě.

POZOR: Zájemce musí poskytnout při zaevidování jízdního kola písemný souhlas (sepisuje se na místě evidence) se zpracováním osobních údajů vztahující se k evidenci jízdního kola v souladu se zák. č. 101/2000Sb., a to jméno a příjmení, rodné číslo, bydliště, příp. telefonní číslo, včetně kompletních údajů o jízdním kole. Zájemce podpisem stvrdí, že s touto evidencí souhlasí.

V případě, že dojde k odcizení, prodeji kola nebo změně jeho barvy apod. je občan povinen tuto informaci oznámit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…