Český Těšín: Dvě výstavní vily jsou na seznamu chráněných památek

04.01.2017 7:34

Výčet historicky cenných a státem chráněných objektů na území města Český Těšín se nedávno rozšířil o dvě nádherné vily. Město je na seznam kulturních památek prosadilo z vlastní vůle přes dřívější nesouhlasné stanovisko kraje.

Český Těšín: Dvě výstavní vily jsou na seznamu chráněných památek
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Shodou okolností fungují v obou mateřské školky. „Volně stojící novorenesanční dvoukřídlá dvoupodlažní Fuldova vila v Masarykových sadech je příkladem vysoce kvalitní historizující architektury s náročnou dekorativní výzdobou. Zejména portál kolem dveří je mistrovskou uměleckořemeslnou prací,“ říká referentka památkové péče městského úřadu Beta Křenková.

Pozoruhodný je podle ní rozsah použití pískovce na převažující části zdobných prvků. Původní historické řešení stavby 1899 podle projektu vídeňského architekta Julia Mayredera je velmi dobře dochováno.
K památkovým hodnotám patří mimo jiné  ztvárnění fasády s výraznými neorenesančními štíty a dekorace zdobnými kamennými prvky ve štítu, sokl s kvádříkovou bosáží, bohatě provedeny´ kamenný portál kolem vstupních dveří. Kvalitní je také původní kovové oplocení s pískovcovou podezdívkou. Zajímavé jsou   i autentické detaily klempířské a zámečnické práce (makovice ve vrcholech štítů a obelisků, kotlíky pod okapními žlaby, okenní mříže, závlače táhel), které  zvyšují malebný účinek siluety stavby a současně přispívají k výpravnosti exteriéru.

Vila v ulici Smetanově z roku 1930 je pak ukázkou tradicionalistického pojetí vilové architektury čerpající z koncepce oblíbeného anglického halového domu a dokladem meziválečné architektury Českého Těšína s dochovaným interiérem.

„O přidání na seznam chráněných památek jsme usilovali my sami. Chceme chránit výjimečné architektonické památky a skutečnost, že jsou na seznamu nám umožňuje usilovat o příspěvky z různých programu na jejich obnovu,“ doplnila Křenková.

V českém Těšíně je v současné době 16 památkově cenných objektů, mimo jiné budova Střelnice, římskokatolický kostel a kostelík v Koňákově stejně jako objekt bývalé synagogy, budova gymnázia, tři kapličky, dvě sochy Jana Nepomuckého, starý kříž, soubor staveb komunálního hřbitova, výpravní budova železniční stanice a pomník solidarity. Vypadly z nich například zájezdní hostinec Na Brandýse, který byl chráněným objektem od roku 1958 do roku 2007, dále venkovská usedlost na ulici Koňákovské, která byla chráněná do roku 1987.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…