Český Těšín: Polský Těšín konečně buduje centrální rozvod tepla a teplé vody

09.04.2019 16:23

Radní Moravskoslezského kraje dnes schválili podmínky pro čerpání tzv. kotlíkových dotací.

Český Těšín: Polský Těšín konečně buduje centrální rozvod tepla a teplé vody
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Díky podmínkám, které jsme právě schválili, bude možné výměnu kotle občanům předfinancovat formou bezúročné finanční půjčky až 200 tisíc korun na výměnu starého kotle a ekologický. Naše město se podařilo začlenit do tzv. prioritního území se zhoršenou kvalitou ovzduší, proto mají naši občané navíc - k bezúročné půjčce - nárok na dotaci celkem 22 500 korun, na které se rovným dílem podílí Město Český Těšín, kraj a ministerstvo ŽP.

Starý kotel na tuhá paliva si lidé mohou vyměnit za nový nízkoemisní zdroj nebo tepelné čerpadlo, přispějí tím ke zlepšení ovzduší ve svém okolí, a ještě mohou ušetřit na nákladech na vytápění,“ uvedl radní kraje a místostarosta města Český Těšín Vít Slováček.

Také připomněl, že sousední Těšín začal konečně budovat dálkový rozvod tepla v historickém středu města, kde ještě lidé stále topí uhlím ve starých kamnech a kde v zimě bývá zcela nedýchatelno. Protože centrální část Českého Těšína je níže, trpí naši občané i těmito zdroji znečištění. „Investice na polské straně a zajímavé finanční pobídky k výměnám kotlů na moderní zdroje přinesou další zlepšení ovzduší hlavně v zimních měsících,“ doplnil Vít Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…