Český Těšín: Poplatek za odpad zdraží o pětikorunu měsíčně

22.12.2015 10:44

Od ledna se v Českém Těšíně zvýší jediný místní poplatek, a to za odpad – o pětikorunu měsíčně. Přesto budou Českotěšínští platit za tuto službu méně, než v okolních městech. Novou vyhlášku o místním poplatku za odpady schválili na svém posledním letošním jednání zastupitelé.

Český Těšín: Poplatek za odpad zdraží o pětikorunu měsíčně
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Od roku 2002 naši občané platí beze změny 420 korun na osobu a rok při přesně dvojnásobných nákladech na provoz systému shromažďování a odstraňování odpadů. Ročně tuto službu občanům dotujeme částkou více než 10 milionů korun z městského rozpočtu. Přišel čas tento poplatek trochu zreálnit. Jedná se o zdražení o pětikorunu měsíčně,“ vysvětlil dnes starosta Vít Slováček.

Od ledna tak Českotěšínští zaplatí ročně za osobu 480 korun, pro srovnání v sousedním Třinci a Karviné je to 500 korun, v Havířově 552, Frýdku-Místku a Jablunkově 492 a v Orlové platí dokonce 624 korun na osobu a rok.

Zastupitelé ponechali v nové vyhlášce v platnosti plné prominutí poplatku pro občany starší osmdesáti let a snížený poplatek pro občany starší sedmdesáti let. Za odpady také nebudou nadále platit lidé, kteří jsou dlouhodobě mimo domov, žijí v různých ústavech či léčebnách či dlouhodobě pobývají v zahraničí.

Celkově je ve městě z celkem 25 475 poplatníků plně osvobozeno 1 535 občanů, 1 850 jich platí sníženou sazbu, která nyní bude 360 korun ročně na jednu osobu a rok. Nově zastupitelé zavedli do vyhlášky prominutí poplatku pro novorozence za první měsíc života.

Vyhláška se projednávala v rámci rozpočtu města a rozpočtových opatření na rok 2016. Plánovaný rozpočet podpořilo dvacet přítomných zastupitelů, dva byli proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …