Český Těšín: Slezan odletěl na folkorní festival na ostrově Portoriko

20.06.2019 11:38

Folklorní soubor Slezan z Českého Těšína dnes odletěl na dlouhou a náročnou cestu. Cílem početné skupiny je folklorní festival na ostrově Portoriko.

Český Těšín: Slezan odletěl na folkorní festival na ostrově Portoriko
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Prestižní mezinárodní přehlídka má 10 dní, tanečníci vystupují každý den. Sebou si vezou dva kroje, těšínský a horalský, nejdražší část těšínských šperků – stříbrné a pozlacené pásy - zůstaly z bezpečnostních důvodů v sejfu.

„Mnohokráte jsme vystupovali na evropském a asijském kontinentu, ale je to poprvé, co se představíme na americkém,“ uvedla za soubor Lenka Foltynová – Glacová. Cestu pomohlo zajistit město přispěním částkou ve výši 100 tisíc korun a poskytnutím propagačních materiálů.

„Slezan byl vybrán pořadateli jako jediný z České republiky. Prezentuje kulturu regionu, a proto jsme tuto cestu jako město finančně podpořili,“ uvedl místostarosta a současně krajský radní Vít Slováček. Dvojnásobně vyšší finanční pomoc poskytl Moravskoslezský kraj.

„Vnímám účast na mezinárodních festivalech nejenom jako reprezentaci města, ale celého kraje. Účast na mezinárodních festivalech je vyvrcholením dlouholeté zájmové činnosti členůa naši podporu si zaslouží,“ dodal náměstek hejtmana MSK pro oblast školství a sportu Stanislav Folwarczny.

Celkové náklady na účast jsou mnohem vyšší a dosahuji částky 800 tisíc korun, členové Slezanu je hradí částečně ze svého a také se jim podařilo získat další sponzorské dary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…