Český Těšín: Úředníci se postarali o dobré bydlo pro brouky

04.09.2015 10:58

V Českém Těšíně jsou první dvě broukoviště. Město se tak připojilo k novému trendu, který má pomoci chránit ohrožené druhy hmyzu. Název broukoviště ještě není přesně zakotven v českém názvosloví a používá se rovněž slovo loggery. Pokud je dobře zvoleno místo a druh dřeva, vzácné druhy brouků si k nim cestu najdou. Jsou to například tesaříci, kovaříci, nosorožíci, zlatohlávci, roháči a další.

Český Těšín: Úředníci se postarali o dobré bydlo pro brouky
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„V poslední době jsme v parcích káceli stromy, které byly ve špatném zdravotním stavu  a dostali jsme nápad, že bychom mohli  z některých pokácených kmenů  založit broukoviště v parku ve Frýdecké ulici, další vzniklo již vloni v parku Adama Sikory,“ říká referentka městské zeleně Lada Večeřová s tím, že z veřejných prostranství musí z bezpečnostních důvodů pryč stromy, které by hrozily občany pádem nebo ulomením větších větví.

Vzácný hmyz tím však přichází o své přirozené prostředí. Pokud je však zachování starého, i když mrtvého stromu možné,  lidé pečující o veřejnou zeleň jej ponechají. Příkladem jsou torza stromů v parku Adama Sikory.

Borkoviště jsou se v podstatě nahromaděním kmenů nebo větví zapuštěných částečně do země a ponechaných přirozenému rozpadu. Slouží jako člověkem vytvořené biotopy pro vzácné druhy bezobratlých. V důsledku činnosti člověka je v kulturní krajině kritický nedostatek přirozeně se rozkládajícího dřeva, což lze částečně kompenzovat alespoň zakládáním broukovišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

10:28 Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

Dne 21. května 2024 se na semilské střelnici uskutečnil 17. ročník Memoriálu ppor. Petra Šimonky – o…