Český Těšín: Včera usedli do školních lavic senioři

08.09.2018 9:30

Čtyřicítka posluchačů včera usedla do „školních lavic“, aby se zúčastnila dalšího ročníku Senior academie Městské policie Český Těšín. Všichni mají více než 65 let a s odborníky se naučí, jak se lépe ubránit, jak si přivolat pomoc a jak se nenechat napálit.

Český Těšín: Včera usedli do školních lavic senioři
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Hned příští týden mezi posluchače přijde zámečník. Odborník poradí, jak zabezpečit vchodové prostory do jejich obydlí a také je poučí o finesách zlodějů, kteří cílí na cizí majetek. Následně se budou muset studenti převléci do tepláků, protože je budou čekat hodiny sebeobrany. „Se seniory nebude nikdo třískat o žíněnku, ale ukážeme jim, jak se nenechat zaskočit. Co všechno svede i starší člověk s deštníkem nebo svazkem klíčů. Mnoho lidí nosí u sebe pepřový sprej, ale v kritické chvíli jej neumí použít mnohdy ze strachu, aby nezasáhli sebe. To si také procvičíme,“ slibuje preventista Městské policie Český Těšín.

Pak posluchače čeká výlet do Ostravy, kde si prohlédnou centrum tísňového volání a kde s nimi operátoři projdou možné krizové situace a otázku kdy a kam volat a kdy ne. Další lekce bude opět v Českém Těšíně a záchranáři naučí posluchače základy první pomoci. Strážníci také se seniory projdou další témata: bezpečně v dopravě, v kyberprostoru a jak nenaletět šmejdům.

Program ve formátu celoživotního vzdělávání

„Senioři, děti a mládež – to jsou skupiny nejvíce ohrožené kriminalitou, proto preventivní a vzdělávací programy cílíme především na ně. Ať už to jsou přednášky policistů ve školách, knihovnách, protidrogový vlak a další. Senior academy je dobrým projektem a je o něj ze strany seniorů zájem. Mnozí se zúčastní opakovaně a panuje mezi nimi úžasná atmosféra,“ uvedla místostarostka Gabriela Hřebačková, která pro posluchače zahájila v jednací místnosti zastupitelstva „školní rok“.

Akademie je speciální studijní program ve formátu celoživotního vzdělávání (obdoba Univerzit třetího věku), určený seniorům. Jedná se o komplexní preventivní projekt, který bude ukončen při slavnostním předáním certifikátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.