Cheb: Díky titulu půjde na opravy památek více peněz

26.07.2015 7:30

Město Cheb dá letos více peněz na opravy domů v historickém centru města. Vedle prostředků každoročně rozdělovaných v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón použije k tomuto účelu i 1,1 milionu korun, které dostalo jako odměnu v souvislosti se ziskem titulu Historické město roku.

Cheb: Díky titulu půjde na opravy památek více peněz
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

V letošním roce bude díky tomu na území památkové rezervace opraveno šest objektů - dva v majetku města a čtyři soukromé. „Vlastníci těchto čtyř domů dostanou na jejich rekonstrukce finanční příspěvky v celkové výši přibližně 1,3 milionu korun. Město pak z Programu regenerace získalo na opravy svých dvou objektů přes 1,2 milionu,“ vysvětlila místostarostka Daniela Seifertová.

Opravovat se budou dva domy na Růžovém kopečku, dva v Jateční ulici a po jednom na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a v Dlouhé ulici.

„Půjde například o rekonstrukce fasád a střech, výměny oken nebo vchodových dveří. V případě městského domu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 30 budou prostředky použity i na zrestaurování kamenného erbu,“ upřesnil místostarosta Pavel Hojda.

Držitelem prestižního titulu Historické město roku 2014 se Cheb stal díky vítězství v celostátním kole soutěže O cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón, kterou každoročně vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s ministerstvy kultury a místního rozvoje. Členy Sdružení jsou přitom prakticky všechna historicky významná tuzemská města. Dokumentovat to lze na tom, že za Chebem skončily na druhém a třetím místě Jičín a městská část Praha 1. Vedle titulu Historické město roku se Cheb letos může pyšnit i Památkou roku. Tou se stal Schirndingerův dům na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, jehož fasáda prošla v loňském roce celkovou rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…