Cheb: Kam zmizela Dívka s holubicí?

05.05.2020 7:34

Řeč je o soše donedávna umístěné v lokalitě obchodního centra na sídlišti Skalka.

Cheb: Kam zmizela Dívka s holubicí?
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Na radnici se množí dotazy týkající se plastiky s názvem Dívka s holubicí, která byla ještě donedávna umístěna na travnaté ploše v blízkosti obchodního centra na sídlišti Skalka. Tato plastika zde stála více jak čtyři desetiletí. Autorem díla je Miroslav Strnad (nar. 1931). Socha před několika týdny zmizela. Někdo ji snad zcizil? Vůbec ne.

Více jak rok se snažili pracovníci odboru školství (ŠTaK) dohledat vlastníka sochy. V prosinci 2019 bylo na MěÚ Cheb doručeno usnesení Okresního soudu v Karlových Varech ve věci doprojednání dědictví po Miroslavu Strnadovi, autoru sochy. Tento soud rozhodl, že absolutní práva autorská k soše Dívka s holubicí, umístěné na sídlišti Skalka v Chebu,  nabývá paní Růžičková. Paní Růžičkové po dotazu příslušných pracovníků odboru ŠTaK sdělila, že si sochu na jaře 2020 odveze. Tak se také před pár týdny stalo. Jaký bude další osud Dívky s holubicí a jaký prostor nyní socha zkrášluje, ví pouze její nabyvatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…